NMa keurt overname Talpa en Radio 538 goed

maandag 13 augustus 2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de overname door RTL Nederland van Radio 538 en de televisieactiviteiten van Talpa Media Holding N.V. (Talpa/Tien).

D


e NMa oordeelt dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan of versterken van een economische machtspositie op de markten voor vrij toegankelijke televisie, televisieadvertenties en het verwerven van content voor vrij toegankelijke televisie. Omdat RTL voor de concentratie geen radioactiviteiten had, was er voor de NMa geen aanleiding om deze activiteiten te onderzoeken.

De concentratie brengt op de markten voor vrij toegankelijke televisie en televisieadvertenties geen wezenlijk verschil in marktverhoudingen teweeg. De toevoeging van Talpa aan het marktaandeel van RTL is relatief beperkt. Verder blijven er voor kijkers en adverteerders twee andere grote aanbieders over, te weten de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en SBS. Het merendeel van de door de NMa bevraagde adverteerders verwacht bovendien geen significante effecten als gevolg van de overname en ziet voldoende alternatieven naast RTL Nederland.

De NMa oordeelt eveneens dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan of het versterken van een economische machtspositie op de markt voor het verwerven van content. RTL zal door de concentratie niet in een unieke positie komen met betrekking tot het verwerven van programma's. Andere televisieomroepen blijven ook na de concentratie in staat om aantrekkelijke content te verwerven. Dit geldt ook voor de uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden die RTL overneemt van Talpa. Deze en de overige uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden zullen eind dit jaar opnieuw door de Eredivisie C.V. door middel van een openbare biedingsprocedure op de markt worden gebracht.

Persbericht NMa

DOSSIER: RTL Nederland neemt Tien over

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Boer zoekt Vrouw Europa' (KRO-NCRV)

Verdrinken ze in elkaars ogen? Of moeten ze nog even wennen aan elkaar? De boeren gaan op speeddate. Ze hebben ieder tien briefschrijvers uitgekozen die ze beter willen leren kennen. Ze hebben vijf minuten voor die ene, allerbelangrijkste eerste indruk. De een probeert het met complimenten, de ander geeft een boom cadeau. Wie springen eruit en mag mee op dagdate?

'Boer zoekt vrouw Europa', om 20.25 uur op NPO 1.

Dossiers