NPO scoort een 8 voor publieke waarde

woensdag 25 mei 2022

Het Nederlandse publiek beoordeelt de publieke waarde van de televisieprogramma's van de NPO met een gemiddelde 8,0. Dit blijkt uit onafhankelijk GfK-onderzoek naar de publieke waarde van de televisieprogrammering in 2021.

Voor het onderzoek zijn circa 300 televisietitels getoetst op criteria als betrouwbaarheid, eigenzinnigheid en diversiteit. De uitkomsten staan vermeld in de Terugblik 2021, het jaarlijkse document waarin NPO en omroepen verantwoording afleggen over de invulling van hun publieke media-opdracht.


Ook de publieke waarde van de NPO-radiozenders is gemeten. Van de mensen die wekelijks naar een publieke radiozender luisteren, gaf twee derde aan dat de publieke waarden van toepassing waren op de zender. Alle zes de radiozenders voldeden hiermee aan de norm van 60% die hiervoor gesteld is.

Vakmanschap
De Terugblik bevat meer cijfers waarmee de NPO zijn prestaties laat zien. Zo is bijvoorbeeld ook de kwaliteit van de programma’s gemeten, ofwel het vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn. Hierop scoort de NPO zelfs een 8,5. De impact van de programmering op het politieke en maatschappelijke debat blijkt onder andere uit het aantal keer dat nieuws- en opinieprogramma’s in Kamerstukken werden genoemd: 231 keer om precies te zijn. Ruimte voor vernieuwing in de programmering was er ook, met 118 nieuwe titels en 29 pilots. Bij NPO Campus werden 44 radiotalenten begeleid en er zijn in totaal 76 nieuwe innovatieprojecten en -onderzoeken toegekend, zowel aan omroepen als binnen de NPO-organisatie.

De gehele Terugblik is als download te vinden op de website over.npo.nl onder Organisatie en Openbare documenten.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers