Patrick Lodiers en Team Zwolle pakken vastzittende woningmarkt aan in 'Manifest Stenenkoorts'

zondag 5 juni 2022
Foto: BNNVARA - © Annemieke van der Togt 2022

Kan ik ooit een huis kopen? Kom ik er nog tussen? Of heb ik de boot gemist? Dit soort vragen zingen dagelijks rond in de hoofden van starters, want de woningmarkt is tot in de wortels ziek. Van een vrije markt met gelijke kansen is geen sprake.

En dat terwijl een dak boven het hoofd wel een basisbehoefte is. In 'Manifest Stenenkoorts' onderzoeken drie jonge Zwolse journalisten Elisabeth van Kleef, Roy Zwier en Manne Havinga, wat er moet veranderen om de woningmarkt weer toegankelijk te maken. Ze vertegenwoordigen hun generatiegenoten en volgen een aantal verhalen in Zwolle; een van de snelst groeiende steden van Nederland waar alle problemen op de woningmarkt samenkomen: te weinig aanbod, overbieden, doorstroming en veel te dure grond.


Patrick Lodiers staat in dienst van de jongeren en legt hun bevindingen voor aan deskundigen, zoals Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Cindy Kremer (VEH) en vele anderen. Hoe kijken zij naar de problemen op de woningmarkt? En zijn er geen oplossingen voorhanden als we even over de grens kijken? Na hun onderzoek leggen zij een aantal stevige stellingen voor aan Hugo de Jonge (minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en gaan met hem in gesprek.

Patrick: 'Mijn stenen zijn gekocht, maar mijn geweten knaagt. Deze huizencrisis draait namelijk niet alleen om stenen, maar vooral over de toekomst van starters. De huizenmarkt onderzoeken met drie jonge, bevlogen makers, die zelf deze crisis ervaren, heeft me veel inzichten gegeven. Vooral dat er iets moet gebeuren. En snel!'

'Manifest Stenenkoorts' is een coproductie van BNNVARA en Sarphati Media Producties. De regie is in handen van Geertjan Lassche.

'Manifest Stenenkoorts', op 6,7,8 en 9 juni om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers