'Podium Witteman' opent nieuw seizoen met Masterclass

donderdag 12 augustus 2021

Paul Witteman ontvangt sopraan Elly Ameling (88). De grande dame van het klassieke lied geeft een masterclass aan bariton Vincent Kusters, sopraan NoŽlle Drost en mezzosopraan Lucie Horsch. Pianist Hans Eijsackers zal de zangers begeleiden.

'Podium Witteman' opent het nieuwe seizoen met een speciale uitzending: de 'Podium Witteman Masterclass'. Paul Witteman ontvangt Elly Ameling in de Singelkerk in Amsterdam, waar zij voor publiek drie jonge zangers de finesses van de liedkunst zal bijbrengen. Paul Witteman wil graag van Elly Ameling weten wat je jonge musici in een kort tijdsbestek kunt leren. En welke leraar heeft haar ooit geïnspireerd?


De bij leven al legendarische zangeres heeft zich in de loop van haar lange carrière toegelegd op het Duitse en Franse liedrepertoire en weet als geen ander hoe deze gevoelige muziek te interpreteren. Het draait daarin allemaal om de betekenis van de tekst en een goede voordracht van de emotionele lading van het lied. En voor het treffen van de juiste muzikale sfeer is de samenwerking met de pianist van het hoogste belang.

Bariton Vincent Kusters, sopraan Noëlle Drost en mezzosopraan Lucie Horsch lopen over van talent en vormen een bont gezelschap. Dertiger Kusters, prijswinnaar bij de Internationaler Schumann Wettbewerb in Duitsland, zit in een heel andere fase van zijn ontwikkeling dan de jonge twintiger Noëlle Drost, die hoge ogen gooit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. En Lucie Horsch zingt pas drie jaar! Lucie staat aan de internationale top als blokfluitiste, is op de goede weg als pianiste, en ontwikkelt zich nu ook als zangeres aan het Conservatorium van Amsterdam. De zangers hebben op verzoek van Elly Ameling liederen gekozen van Schubert, Schumann, Debussy en Fauré.

Hans Eijsackers zal met alle zangers samenwerken. De ervaren pianist heeft zich gespecialiseerd in het werken met zangers en is Professor Liedgestaltung aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. Hij is bovendien de muzikale partner van bariton Henk Neven.

'Podium Witteman' omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

Het NTR-programma 'Podium Witteman' wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt herhaald op zaterdagochtend om 10.30 uur.

'Podium Witteman Masterclass', zondag 29 augustus om 18.15 uur bij de NTR op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Eind jaren 80 vocht Freddie Mercury in het geheim tegen aids, een ziekte die honderdduizenden mensen het leven kostte en homofobie rechtvaardigde. Opmerkelijk: in de jaren na zijn dood werd de publieke houding tegenover homoseksualiteit sneller dan ooit vrijer. Deze biografie bevat het eerste grote interview met Freddie's zus Kashmira Bulsara en gesprekken met de sterren van het Freddie Mercury Tribute Concert van 20 april 1992 in het Wembley Stadium in Londen. Dit is het verhaal van een tragedie die gezorgd heeft dat levensbelangrijke gesprekken die uit den boze waren, eindelijk toch gevoerd konden worden. M.m.v. Roger Daltrey, Lisa Stansfield, Paul Young, Harvey Goldsmith e.a.

'Freddie: The Final Act', om 21.15 uur bij de NTR op NPO 3.

Dossiers