Rutger Castricum volgt strijd om recreatieoord Hoek van Holland

zondag 29 mei 2022
Foto: © PowNed 2022

In de 2Doc 'Slag om Hoek van Holland' volgt Rutger Castricum de bewoners van Recreatieoord Hoek van Holland in hun strijd om hun houten kampeerstad aan zee te behouden.

Na andere recreatieplekken wordt nu ook dit vakantiepark aangevallen door het grote geld. De gemeente wil het park verkopen en er 'Rotterdam Beach' van maken. Maar de gemeente onderschat de kracht van de recreanten die weigeren ten onder te gaan aan de verroompottisering. Een gevecht van de gewone man tegen de gemeente en particuliere investeerders. Wie zal er winnen?


Achter het strand van Hoek van Holland ligt een klein paradijs. Een bijzondere plek voor Rotterdammers waar zij zich helemaal thuis voelen. Maar als het aan de gemeente Rotterdam ligt, komt daar verandering in. Wat voor de Rotterdammers nostalgie is, vindt de wethouder maar hout in vodden. Het recreatiepark zou volgens de gemeente beter af zijn in handen van een rijke investeerder, die er een luxe vakantiepark van wil maken. Met huisjes die voor de gewone man onbetaalbaar zijn.  

Rutger volgt de recreanten in het belangrijkste jaar in de geschiedenis van het oudste vakantiepark van Nederland. Hij ontmoet families die al generaties iedere zomer op het kamp leven en nieuwe bewoners die hun verse idylle bedreigd zien. Zo volgt hij o.a. bewoonster Loes. Er is geen plek op aarde waar Loes liever is dan op het kamp. Maar ze heeft kanker en weet niet hoeveel zomers zij nog kan genieten van haar eigen plekkie. Bewoners Hans en Netty zetten hun jarenlange levensliedervaring in voor een ware protestsong.

Daarnaast volgt Rutger de strijd met de gemeente op de voet. Hij trekt op met 'sherrif' van het kamp John Buisman en de Recreanten Advies Raad, die het verzet tegen de gemeente leidt. Met hulp van de ombudsman zijn zij vastberaden om hun geliefde vakantiestek te beschermen. Want mag dit allemaal zomaar? Kan de gemeente gewoon van de ene op de andere dag een brief sturen waarin staat dat jij jouw huisje kwijt bent, en daarmee een gedeelte van jouw familiegeschiedenis?

De documentaire 'Slag om Hoek van Holland' wordt geproduceerd door TVBV en is maandag 30 mei om 20.25 uur te zien bij PowNed op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Programma waarin Beau van Erven Dorens iedere aflevering twee bijzondere gasten ontvangt in het prachtige Toscane. Beau neemt zijn gasten mee op pad, met de glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en weelderige wijngaarden als decor. De ideale setting voor boeiende gesprekken en leuke activiteiten. Beau ontvangt Davina Michelle en Edwin Evers.

'Casa Di Beau', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers