Rutger Castricum volgt strijdbare refo-jongeren in tweeluik

donderdag 16 juni 2022

In de PowNed-tweeluik 'Refolutie' (NPO 3) volgt Rutger Castricum reformatorische jongeren die zijn opgegroeid met conservatieve normen en waarden uit het christelijk geloof.

Hun levensinstelling delen ze steeds vaker actief met de rest van het land. Ze laten van zich horen op social media en mengen zich in actuele discussies. Zo zijn ze tegen abortus, strijden ze tegen de komst van de regenboogvlag en zetten ze zich in voor het behoud van het christelijke onderwijs. Ideeën die anno 2022 niet kunnen rekenen op heel veel bijstand. Rutger wil weten: wie zijn deze jongeren, wat beweegt hen en waarom is het nu tijd voor 'refolutie'?


Zo maakt Rutger kennis met de 20-jarige studente Jolinde. Zij maakt zich samen met de actiegroep 'Pro Life' hard voor het beschermen van het ongeboren kind. Jolinde is tegen abortus en vóór het leven. Corinda (24) is vorig jaar getrouwd met haar grote liefde Christian. Beiden zijn vanuit het ouderlijk huis in het huwelijk getreden, want samenwonen is niet toegestaan vanuit hun gereformeerde achtergrond. Een huishouden runnen is dus nieuw voor ze. Over de rolverdeling man/vrouw binnen het huwelijk hebben ze een duidelijke traditionele visie.

In reformatorische gezinnen wordt tv en social media zoveel mogelijk gemeden. Florian (22) ziet het als zijn refolutie om die horizon te verbreden. Hij is een refo-YouTuber en maakt online video’s. Tom (21) loopt stage bij de SGP in de Tweede Kamer. Hij wil de politiek in, omdat hij bang is dat hij anders over vijf jaar niet meer mag zeggen wat hij denkt en gelooft. Ook ontmoet Rutger Adelinde (22) en Hanna (20), twee jonge studentes die deelnemen aan het vrouwnetwerk Sapientia. Zij vinden het anno 2022 de hoogste tijd om de rol van de vrouw binnen de politiek te vergroten.

Een programma over refo-jongeren die vinden dat de maat vol is en hun verhaal willen vertellen. Want in tijden waarin vrijheid een alsmaar groter goed wordt, voelen zij zich steeds verder bedreigd in hun vrijheid om hun geloofsovertuiging te delen.

De tweeluik 'Refolutie' wordt geproduceerd door Skyhigh TV en is te zien op vrijdag 17 juni en vrijdag 1 juli om 20.30 uur op NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers