Rutger Castricum zoekt rol in inclusieve samenleving

donderdag 12 mei 2022
Foto: © PowNed 2022

In de nieuwe vierdelige PowNed-serie 'Inclusief Rutger' gaat Rutger Castricum op zoek naar zijn rol in een inclusieve samenleving. Zijn we niet allemaal een beetje doorgedraaid en hoe woke is hij eigenlijk zelf?

Eindelijk een inclusief programma dus, waarbij niemand wordt uitgesloten.


In 'Inclusief Rutger' probeert Rutger een antwoord te vinden op belangrijke vragen, zoals ‘ben ik een product van white privilege?’ en ‘werkt diversiteit forceren niet ook soms racisme in de hand?’ en ‘schieten we zo nu en dan niet behoorlijk door?’ Om die vragen te beantwoorden gaat hij in gesprek met de woke wereld – de zelfbenoemde voorvechters van meer gelijkheid en diversiteit – maar ook met mensen die nog altijd met de hakken in het zand staan en die iedere vorm van verandering verafschuwen.

In elke aflevering belicht Rutger het thema diversiteit en inclusie vanuit een andere invalshoek, van de politiek tot de cultuursector en van de sportwereld tot zijn eigen werkveld: de media. Daarbij spreekt hij met o.a. politici Tunahan Kuzu (Denk) en Martin Bosma (PVV), acteur André Dongelmans, cabaretier Freek de Jonge, voetbaltrainer Henk ten Cate, Johan Derksen, radiopresentator Mischa Blok, strafrechtadvocaat Gerald Roethof en NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

Tijdens zijn gesprekken stelt niet alleen Rutger zelf kritische vragen, maar geeft hij ook anderen de gelegenheid om hem stevig te bevragen – en soms zelfs te onderwijzen. Want wat betekenen eigenlijk al die nieuwe termen als ‘cisgender’ en ‘non-binair’? Zo nu en dan vraagt hij zijn beste vrienden om hun kritische blik. Hij spiegelt zijn gedachten, ook als iets een keer minder goed valt. Houdt hij vast aan zijn opvatting of heeft de ander misschien toch een punt?

Castricum: 'Ik ben niet woke, maar dat betekent niet dat ik automatisch racistisch ben. Volgens mij is er in de diversiteitsdiscussie ook een middenweg. Natuurlijk heb ook ik blinde vlekken en vooroordelen, maar wat doe ik ermee en wat moet ik ermee? In 'Inclusief Rutger' ga ik dat uitzoeken.'

'Inclusief Rutger' wordt geproduceerd door TVBV en is vanaf vrijdag 13 mei wekelijks te zien om 22.20 uur op NPO 2. De serie bestaat uit 4 afleveringen van elk 45 minuten.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers