Sophie Frankenmolen onderzoekt in 'Reference Man' hoe de wereld is afgestemd op de standaardman

zondag 9 januari 2022

Ken je dat verhaal over de vrouw die een 47% procent grotere kans heeft op ernstig letsel bij een auto-ongeluk? Of van die vrouw die het altijd koud heeft op kantoor omdat de standaardtemperatuur niet op haar lijf is afgestemd? Of de seksistische en racistische algoritmes die toch niet zo objectief zijn als ze leken?

Ontmoet Reference Man: een witte man, zo'n 1.75m lang en ongeveer 80 kilo. De 'standaardman'. Onze wereld is afgestemd, getest en gebouwd voor hem. Van medicijnen tot auto's en van complete steden tot algoritmes: ongemerkt is de wereld ontworpen voor het mannenlijf. Dat is soms bijna knullig, maar in sommige gevallen ook levensbedreigend. Maar Reference Man is lang niet altijd zichtbaar, sterker nog: zijn invloed zit vaak verstopt. In 'Reference Man' onderzoekt journalist en programmamaker Sophie Frankenmolen dit fenomeen en onthult waar hij zich schuilhoudt.


Sophie: 'Ik had nooit verwacht dat Reference Man in zoveel dingen verstopt zit. Hij is echt de norm op plekken die ik als 'neutraal' beschouwde, zoals de medische wereld of de auto's waarin we rijden. Elke aflevering spreek ik experts en ervaringsdeskundigen die uitleggen waar hij zich verschuilt en wat dat betekent als je niet op hem lijkt. Reference Man vertegenwoordigt in zijn eentje de hele wereld en dat klopt niet.'

In elke aflevering staat een ander thema centraal. Sophie start in de medische wereld. Waar al snel duizelingwekkend duidelijk wordt dat er aanzienlijk minder kennis is over het vrouwenlijf dan over het mannenlijf. 'Standaard' medicijnen kunnen in een vrouwenlijf een heel andere uitwerking hebben en boeken over huidziektes bevatten enkel foto's van witte huiden, behalve in het hoofdstuk geslachtsziektes.

In de daaropvolgende afleveringen onderzoekt Sophie de invloed van Reference Man in onze technologie, het dagelijks leven en op de werkvloer.

'Reference Man' is een coproductie van PnP Media en BNNVARA.

Het vierluik 'Reference Man' is te zien van maandag 10 t/m donderdag 13 januari om 22.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers