Staatssecretaris Dekker wil Publieke Omroep helemaal omgooien

dinsdag 14 oktober 2014

Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker wil dat publieke omroepen enkel nog informatie, educatie en cultuur verschaffen op de Nederlandse televisie.

Dekker wil nieuwe originele televisiemakers rechtstreekse toegang tot de publieke omroep geven. Daarmee wil hij de omroepen 'veelzijdiger, creatiever en vernieuwender' maken. Hij volgt een advies van de Raad voor Cultuur, maar de NPO beslist uiteindelijk op 1 januari 2016 waar het geld ingestoken wordt.


De publieke omroep moet volgens hem anders zijn dan de commerciële zenders. Er moeten dus andere shows en series mét publieke waarde uitgezonden worden. 'Er zijn programma's waarvan ik me afvraag waarom ze met publiek geld worden gemaakt. 'Animal Crackers', 'Ranking the Stars', 'De Slechtste Chauffeur van Nederland' bijvoorbeeld. Zo motiveert hij in de Volkskrant.

Amusement voor commerciëlen
'Voor ieder programma moet duidelijk zijn waarom daar belastinggeld in is gestoken', zegt Dekker. 'Programma's die slechts amusement nastreven kunnen prima door de commerciëlen worden gemaakt en dus niet meer door de publieke omroep. Voor ieder programma moet het duidelijk zijn waarom daar belastinggeld in wordt gestoken.'

Vorig jaar ontvingen de publieke omroepen in totaal 670 miljoen euro om radio -en tv shows te maken. Daarvan is 50 procent winst. De andere 50 procent moeten concurrerende voorstellen van de omroepen met de plannen van onafhankelijke producenten zijn. 'Hierdoor ontstaat er een creatieve competitie. De publieke omroep wordt hierdoor relevanter voor nog meer Nederlanders', vindt Dekker.

'Het medialandschap verandert in hoog tempo. Aanpassingen aan de publieke omroep zijn onontkoombaar', aldus Dekker. 'De publieke omroep moet de komende jaren stevig worden verbouwd om relevant te blijven. Nu is het een zeef waar alles doorheen valt. Het moet onderscheidender.'

Bron: volkskrant.nl

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers