Tal van nieuwe programma's in voorjaar en zomer bij NPO

woensdag 6 april 2022

NPO zendt dit voorjaar en tijdens de zomer tal van nieuwe programma's uit en brengt ook nieuwe series van vertrouwde titels.

'2Doc: In Silico' (donderdag 7 april, NPO 2, 23.20 uur) HUMAN
Tien jaar lang volgt een jonge filmmaker een briljante neurowetenschapper die probeert het hele menselijke brein op supercomputers te simuleren. De neurowetenschapper loopt tegen grenzen aan van zijn vakgebied. De tijd verstrijkt en er staan miljoenen dollars op het spel.


Amstel Gold Race (zondag 10 april, NPO 1, 13.10 uur) NOS
'NOS Studio Sport' komt zondag 10 april vanuit het Limburgse heuvelland. En dat heeft alles te maken met de Amstel Gold Race, de enige wielerklassieker op Nederlandse bodem. Live te zien bij de NOS.

'2Doc: Liefsteling' (maandag 11 april, NPO 2, 22.25 uur) KRO-NCRV
In de 'KRO-NCRV 2Doc: Liefsteling' maakt de kijker van dichtbij de uitdagingen mee waar Hetty als geliefde en als mantelzorger van Jeanne voor komt te staan. Documentairemaker Eva van Barneveld volgde het stel vanaf het voorjaar 2019 tot en met het najaar 2021, tijdens deze ingrijpende, maar ook mooie jaren, waarin de liefde ondanks alles overeind blijft.

'2Doc: Wij Praten niet' (dinsdag 12 april, NPO 2, 22.25 uur) KRO-NCRV
In de 'KRO-NCRV 2Doc: Wij praten niet' van regisseur Marjolein Busstra is de kijker getuige van persoonlijke gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het web van seksueel geweld en uitbuiting. De documentaire toont de innerlijke strijd van de jongeren Dunya, Adil, Amy en Delilah, die proberen te breken met hun voormalige wereld. Een wereld waar ze alleen met heel veel moeite van los kunnen komen.

'The Passion' (donderdag 14 april, NPO 1, 20.30 uur) KRO-NCRV
'The Passion' is een hervertelling van de laatste dagen en uren van het leven van Jezus in de vorm van een groot muzikaal evenement. Het doel is om het verhaal in een bredere maatschappelijke context te plaatsen met herkenbare en actuele onderwerpen voor iedereen. KRO-NCRV wil met het verhaal kijkers inspireren en verbinden.

'Clinton Young: About time' (vrijdag 15 april, NPO 3, 21.00 uur) KRO-NCRV
Het onmogelijke is gebeurd: Clinton Young die in een Texaanse dodencel bijna 20 jaar wachtte op zijn executie, mag onder voorwaarden zijn nieuwe proces in vrijheid afwachten. In 2001 wordt Clinton Young veroordeeld voor een dubbele moord en krijgt hij de doodstraf. Filmmaker Jessica Villerius leert Clinton in 2014 kennen tijdens het maken van de KRO-NCRV documentaire 'Code Rood: De doodstraf'. In 2017 maakt Villerius het vervolg 'Deal met de dood', waarin ze zijn zaak ontrafelt en waarin één vraag centraal staat: heeft Clinton Young het wel gedaan? Villerius filmt de veroordeelde Young meerdere malen in zijn dodencel in Texas, waar ze met hem praat in een stalen constructie achter glas. Ze komt erachter dat het scenario waarop Young is veroordeeld simpelweg onmogelijk is. Met die conclusie confronteert ze Young’s medeverdachte David Page, die een straf uitzit van 30 jaar in een andere Texaanse gevangenis. Tijdens het interview geeft David toe dat hij een deal met Justitie heeft gemaakt en er alles aan heeft gedaan om Clinton zwart te maken.

'NOS Cruijff 75' (zaterdag 16 april, NPO 1, 22.20 uur) NOS
Op 25 april zou Johan Cruijff 75 zijn geworden. 'NOS Studio Sport' komt met een special waarin aan de hand van ingekleurd zwart-wit beeld en uniek filmmateriaal onvergetelijke momenten van Johan Cruijffs voetbalcarrière worden getoond. Van het debuut in Groningen, zijn eerste finale en de eerste keer dat voor iedereen de magistrale techniek van Cruijff zichtbaar wordt.

'Invictus Games' (zaterdag 16 april, NPO 2, 22.00 uur) NOS
Twee jaar later dan de bedoeling was, beginnen op zaterdag 16 april in Den Haag de Invictus Games, het door de Britse prins Harry bedachte sportevenement voor militairen of veteranen die in het leger lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. De NOS doet er dagelijks verslag van in een programma dat wordt uitgezonden na Nieuwsuur. De presentatie is in handen van Saïda Maggé. De vaste commentator is Marc van de Kuilen, die op missie in Afghanistan twee benen verloor en zelf oud-deelnemer is aan de Invictus Games.

'Hier zijn de Van Rossems' (zaterdag 16 april, NPO 2, 20.40 uur) NTR
Gorinchem blijkt een stad van helden. In Zaandam klinkt de echo van Monet. Heerlen steelt de harten van de Van Rossems. Naar Amsterdam gaan ze met frisse tegenzin, naar Deventer juist met goede zin. En Lelystad heeft de toekomst. Kortom: de Van Rossems bezoeken weer zes steden en vertellen erover met veel kennis, zonder opsmuk én met gevoel voor humor. Maarten doet dat als geschiedeniskenner, Sis vanuit haar vakgebied kunstgeschiedenis en Vincent als kenner van architectuur. Nieuwe zesdelige reeks.

'Tropenjaren' (zondag 17 april, NPO 3, 21.10 uur) BNNVARA
Rosa en Jelle zijn dol op hun dochtertje Stella, maar het leven als jonge ouder is ook een enorme worsteling. Zeker de eerste maanden en zeker voor twee egocentrische mensen zoals zij. Ze weten dat het straks weer makkelijker wordt. Ooit. Maar het is de vraag of dat nog op tijd is.

'Het herriehofje' (maandag 18 april, NPO Zappelin, 08.05 uur) KRO-NCRV
Vanaf maandagochtend 18 april is KRO-NCRV’s nieuwe kleuterdramaserie 'Het herriehofje' te zien op NPO Zappelin, NPO Start en Plus. In deze tiendelige serie worden de avonturen van de zesjarige Hiba en haar vriendjes Abel, Jessie, Romy, Asha en Matteo gevolgd. Samen wonen zij in Het herriehofje, het gezelligste hofje op aarde zoals ze zelf zeggen. Alle verschillende bewoners met hun uiteenlopende meningen zorgen ervoor dat het in dit hofje altijd druk en rumoerig is.

'Louis Theroux: Forbidden America' (vrijdag 22 april, NPO 3, 20.25 uur) VPRO
Nieuw drieluik van documentairemaker Louis Theroux waarin hij deze keer de confrontatie zoekt met extreemrechts, gangsterrap, en #metoo binnen de porno-industrie.

'Het echte leven in de dierentuin' (zaterdag 23 april, NPO 1, 19.05 uur) NTR
Het vierde seizoen van 'Het echte leven in de dierentuin' keert terug naar de dieren van Ouwehands Dierenpark. Natuurlijk zijn de reuzenpanda’s Wu Wen, Xing Ya en hun zoontje Fan Xing ook weer te zien. Wu Wen blijkt een pittige opvoedstijl te hanteren. Naast ‘oude bekenden’ maken de kijkers dit seizoen ook kennis met veel nieuwe dieren. Maar liefst dertien bonobo’s moeten leren met elkaar samen te leven en dan gaat het er soms hard aan toe. Twee verwaarloosde beren arriveren uit Oekraïne in Het Berenbos, maar kunnen zij wel omgaan met andere beren en wolven na 20 jaar eenzame opsluiting

'Mediastorm' (zaterdag 23 april, NPO 2, 22.10 uur) HUMAN
In het nieuwe mediaprogramma 'HUMAN Mediastorm' worden elke zaterdagavond de gebeurtenissen van de afgelopen week in de wereld van media, opiniemakers en beeldbepalers besproken. Presentatoren Wouter van Noort en Madeleijn van den Nieuwenhuizen buigen zich over kwesties als: hoe komt de publieke opinie tot stand? Hoe wordt die opinie gevoed door de mainstream media, social media, de politiek en het lobbycircuit? Wat zien en horen we? Maar misschien nog wel belangrijker: wat zien en horen we allemaal niet?

'College Tour' (zondag 24 april, NPO 2, 20.20 uur) KRO-NCRV
In 'College Tour' interviewen studenten onder leiding van presentator Twan Huys bijzondere gasten die naam hebben gemaakt in hun vakgebied.

'Beter!' (maandag 25 april, NPO 1, 21.25 uur) AVROTROS
Antoinette Hertsenberg volgt vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer. Inwoners van achterstandswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder. Hoe komt dat en hoe ingewikkeld is het om dat te veranderen? Inwoners krijgen hulp van huisarts Kees Pricker en leefstijlcoach Meriel Hendriks.

'Wilhelmina, een leven voor de troon' (maandag 25 april, NPO 2, 22.30 uur) NTR
Vierdelige serie over het leven van Wilhelmina (1880-1962), gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Wilhelmina is amper 18 jaar oud als ze gekroond wordt, als eerste koningin van Nederland. Tijdens haar regeerperiode, die een halve eeuw zou duren, krijgt de vorstin onder andere te maken met twee wereldoorlogen en een grote economische crisis. Ondertussen moet ze ook zorgen voor het voortbestaan van de Oranje-dynastie. Een portret van een zwaar beproefde, lastige én idealistische vorstin.

'K3 Nieuwe Start' (maandag 2 mei, NPO Zappelin, 08.00 uur) AVROTROS
Na een maandenlange zoektocht is het zo ver: een nieuwe K3 is geboren met kersvers K3’tje Julia Boschman. Hoe beleven Hanne, Marthe en Julia die eerste weken als 'nieuwe K3'? Camera's volgen hen op de voet achter de schermen. Ook is te zien hoe zij langzamerhand een hechte band krijgen.

'De Publieke Tribune' (zondag 1 mei, NPO 2, 22.40 uur) HUMAN
Hebben de mensen op de publieke tribune van de Tweede Kamer geen spreekrecht, in 'De Publieke Tribune' nemen burgers juist het woord. Aan Coen Verbraak de taak om de wereld van ministers, staatssecretarissen, beleidsmakers of bestuurders te confronteren met die van de ervaringsdeskundigen. Niet voor een klassiek debat, maar om tot een echt gesprek te komen, tot waardevolle inzichten en oplossingen. 'De Publieke Tribune' reist het land door, met dit seizoen aandacht voor jongeren in de knel.

'Hoofdzaken' (zondag 1 mei, NPO Zapp, 18.45 uur) VPRO
In het vierde seizoen van 'Hoofdzaken' krijgen kinderen weer een knipbeurt bij kapper Marko. Ze vertellen in zijn kappersstoel wat hun kopzorgen zijn, of waar ze juist heel blij van worden. De zeven afleveringen hebben dit keer een eigen thema, zoals de ramadan, racisme/pesten en oorlog.

'Vergeten Helden' (maandag 2 mei, NPO 2, 22.20 uur) Omroep MAX
In deze driedelige serie duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken.

'Fatale Liefde' (dinsdag 3 mei, NPO 3, 20.25 uur) KRO-NCRV
In 'Fatale Liefde' gaat Olcay Gulsen in gesprek met slachtoffers en deskundigen op het gebied van partnergeweld.

'Selma's Oorlog' (dinsdag 3 mei, NPO 2, 20.30 uur) Omroep MAX
In de documentaire 'Selma's Oorlog' gaat Philip Freriks samen met verzetsvrouw Selma van de Perre terug naar haar plekken van herinnering. De inmiddels 99-jarige Joodse verzetsvrouw Selma van de Perre werd onder een valse identiteit opgepakt in de zomer van 1944 en belandde uiteindelijk in concentratiekamp Ravensbrück. Samen met Philip gaat ze terug naar Amsterdam, waar ze opgroeide, en Utrecht, waarvandaan ze als koerierster pakjes rondbracht door heel Nederland en zelfs in het buitenland. In Kamp Vught vertelt ze over haar werk in de gasmaskerfabriek en over de treinreis naar concentratiekamp Ravensbrück, waar ze tot de bevrijding is gebleven.

'NOS Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp' (woensdag 4 mei, NPO 2, 20.40 uur) NOS
In het Drentse dorpje Nieuwlande en omgeving zaten tijdens de oorlog meer dan honderd joden ondergedoken. Het dorp kreeg hiervoor in 1985 een Yad Vashem-onderscheiding. Slechts twee dorpen in de hele wereld hebben dit gekregen. In de documentaire gaat programmamaker Martijn Bink op zoek naar het verhaal achter het verzet in dit kleine dorp. Waarom waren de inwoners bereid om met gevaar voor eigen leven onbekenden onderdak te geven? Wie waren die onderduikers?  Welke rol speelde het geloof? En wat wisten de Duitsers?

'2Doc: Kinderen van Zwarte Bevrijders: Half an American' (donderdag 5 mei, NPO 2, 22.10 uur) WNL
In 1944 bevrijden Amerikanen Limburg. Onder hen zijn veel zwarte soldaten. Tijdens de bevrijdingsfeesten ontmoeten zij de lokale bevolking. Uit deze ontmoetingen komen een aantal kinderen voort. Hun jeugd staat in het teken van hun ongebruikelijke huidskleur, een zeldzaamheid in zuidelijk Nederland in de jaren vijftig. Het enige wat ze weten over hun vaders, is dat het zwarte Amerikaanse soldaten moeten zijn geweest. Ze gaan op zoek naar hun afkomst en ontmoeten voor het eerst hun familie in Amerika

'Wat zou jij doen?' (zondag 8 mei, NPO Zapp, 19.20 uur) HUMAN
In 'Wat zou jij doen?' komen allerlei dilemma's ter sprake. Per aflevering vertelt een kind (10-13 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is. Meestal is dat een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Een panel van tien kinderen bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om bij zichzelf na te gaan: wat zou ik doen?

'NOS De macht van het beeld - Opkomst en ondergang van Hitler' (maandag 9, dinsdag 10 en woensdag 11 mei, NPO 2, 22.20 uur) NOS
Driedelige documentaireserie over hoe beeld een cruciale rol speelde bij de ontwikkeling van de onbeduidende Oostenrijkse korporaal Adolf Hitler tot de onbetwiste Duitse Führer die de wereld in brand zette. De nazi’s waren de eersten die film en fotografie nadrukkelijk gebruikten om de werkelijkheid naar hun hand te zetten, macht te vergaren en macht te behouden. Deze docuserie toont hoe. Met foto’s en filmfragmenten van Hitlers publieke optredens, maar ook uit de privésfeer. In zwartwit en in kleur. 

'2Doc: Petite Fille' (donderdag 12 mei, NPO 2, 22.20 uur) HUMAN
Al haar hele leven droomt de zevenjarige Sasha ervan een meisje te mogen zijn. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij. Op school moet ze jongenskleren dragen en wordt ze anders behandeld dan haar klasgenoten. Sasha vindt het soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil. Een film over een familie die vecht voor het geluk van hun dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender. 

'Eurovisie Songfestival' (zaterdag 14 mei, NPO 1, 21.00 uur) AVROTROS
De grootste liedjeswedstrijd van de wereld wordt dit jaar gehouden in Turijn, Italië. Zangeres S10 vertegenwoordigt Nederland en laat op het grootste podium haar nummer De Diepte aan heel Europa horen. Wie van de veertig deelnemende landen mag zich uiteindelijk de winnaar van het Eurovisie Songfestival noemen? Het commentaar tijdens de drie shows wordt verzorgd door Songfestival-kenners Cornald Maas en Jan Smit.

'Plakshot' (zondag 15 mei, NPO 3, 21.45 uur) VPRO
Het tweede seizoen van het satirische VPRO-programma op de zondagavond waarin Roel Maalderink door middel van straatinterviews, sketches en parodieën de actualiteit bespreekt én de absurditeit van de media blootlegt. En dat allemaal vanuit zijn eigen woonkamer. Met zijn broer.

'Even tot hier' (start op zondag 15 mei, daarna op zaterdag, NPO 1, 21.55 uur) BNNVARA
Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Samen met de Miguel Wiels Band, een ensemble van zes zingende acteurs, een expert en een muzikale grootheid zal in razend tempo al het nieuws van die week hun revue passeren.

'De roze supporters' (maandag 16 mei, NPO 3, 22.20 uur) KRO-NCRV
Wekelijks juichen honderdduizenden voetbalfans hun club toe. Staan te springen als er gescoord wordt of te balen als er een tegengoal valt. Mannen, vrouwen, van hoogbejaard tot kleuters. De liefde voor de club verbroedert. Maar homoseksualiteit en voetbal, dat blijft een ingewikkelde combinatie. De roze supporters volgt in vier afleveringen leden van regenboogvoetbalsupportersverenigingen, zoals De roze règâhs (ADO Den Haag) en De roze kameraden (Feyenoord) in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions en van de tribunes te bannen. Een strijd die gestreden moet worden, ondanks alle tegenwerking en intimidatie.

'De Klokhuis Voetafdruk' (dinsdag 17 mei, NPO Zapp, 18.45 uur) NTR
Kinderen van nu groeien op met het besef dat we te veel consumeren, en dat mensen een negatieve invloed hebben op de aarde en het klimaat. Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde: de ecologische voetafdruk. In het project 'De Klokhuis Voetafdruk' krijgen kinderen via een vijfdelige serie en een website waarop ze zelf hun voetafdruk kunnen berekenen, inzicht in de invloed van ons consumptiepatroon op de aarde. En krijgen ze handvatten om zelf in de toekomst bewuste(re) keuzes te kunnen maken.

'Busje komt zo '(woensdag 18 mei, NPO 1, 21.25 uur) BNNVARA
Paul de Leeuw heeft een grote touringcar die bestuurd wordt door Martijn, de jongste touringcarchauffeur van Nederland. De kijkers bepalen de haltes waar de bus stopt. Met Hans Kesting als voice-over ontmoet Paul de leukste mensen, komt hij op de meest vreemde plekken en moet hij zich uit de gekste situaties zien te redden.

'Het M-woord' (donderdag 19 mei, NPO 3, 20.20 uur) NTR
Documentaire van journalist en schrijver Haroon Ali waarin hij onderzoekt of moslim zijn samen kan gaan met homoseksualiteit. Toen Haroon Ali op zijn 21ste uit de kast kwam als homo, vertelde hij zijn ouders ook dat hij geen moslim meer kon zijn. Hij had het gevoel dat de islam hem niet accepteerde zoals hij is, en dat hij moest kiezen tussen zijn geloof en zijn geaardheid. Maar is dat zo? Met aansluitend een talkshow onder leiding van Ajouad El Miloudi.

'Pop 22' (donderdag 19 mei, NPO 1, 21.30 uur) BNNVARA
Ilse DeLange en Matthijs van Nieuwkerk presenteren samen een nieuw muziekprogramma waarin Nederlandse artiesten letterlijk en figuurlijk een podium krijgen.

'The Connection' (zaterdag 21 mei, NPO 1, 20.30 uur) BNNVARA
Een razend spannende kennisquiz waarin drie BN’ers tegen elkaar strijden om de connectie tussen alle antwoorden te vinden. De presentatie is in handen van Matthijs van Nieuwkerk.

'Amazing Grace' (zondag 22 mei, NPO 1, 20.25 uur) EO
In 'Amazing Grace' neemt Giovanca Ostiana Nederland mee op een muzikale reis. In dit programma duiken acht bekende Nederlandse artiesten voor het eerst in de wereld van het gospel. Gospel verbindt en geeft hoop.

'Jos' (zondag 22 mei, NPO 3, 21.05 uur) AVROTROS
'Jos' is een komische dramaserie over Jos; de meest oprechte man die je ooit ontmoet hebt. Een man met alleen maar goede bedoelingen die altijd voor iedereen klaar staat. Maar zijn puurheid, naïviteit en het feit dat hij sociaal gezien een tikkeltje uit de pas loopt, maakt dat Jos de wereld om hem heen niet altijd even goed snapt. Pas gescheiden met twee tienerdochters, een veeleisende baan en een druk bestaan als vrijwilliger, zijn er veel mensen die steeds meer aan Jos gaan trekken. Maar hoeveel kan Jos geven zonder hier zelf aan onderdoor te gaan?

'Het Uur van de Wolf: Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein' (tweeluik 25/26 mei, NPO 2, 22.15 uur) NTR
Vermaard schrijfster en columniste Renate Rubinstein (1929-1990), beschadigd door de moord op haar vader in 1940, wijdt haar leven aan het ontmaskeren van onwaarheden en hypocrisie, op persoonlijk en maatschappelijk vlak. ‘Is dat wel zo?’ is haar grondhouding. In de fascinerende documentaire wordt minutieus onderzocht waar haar ingewikkelde relatie met (zelf)bedrog en haar panische angst voor eenzaamheid zijn oorsprong vindt.

'The Passion Hemelvaart' (donderdag 26 mei, NPO 1, 20.30 uur) KRO-NCRV
Het paasverhaal 'The Passion' krijgt een vervolg op donderdag 26 mei. 'The Passion Hemelvaart' gaat door waar het bekende paasverhaal is geëindigd. Het vertelt het verhaal dat Jezus is opgestaan en hij aan zijn discipelen vraagt zijn werk voort te zetten. KRO-NCRV wil de kijker laten kennis maken met het verhaal van Hemelvaart.

'Leven in Limbo' (maandag 30 mei, NPO 2, 22.20 uur) HUMAN
Hoe is het als je in Nederland woont, maar niet meetelt? Naar schatting leven hier enkele tienduizenden mensen zonder (geldige) verblijfsvergunning. Ze mogen niet legaal werken en hebben nauwelijks recht op zorg. In hoeverre is een illegaal bestaan in Nederland, tussen hoop en vrees, beter dan een legaal leven in het land van herkomst? In 'Leven in Limbo', een vierdelige documentaireserie van de makers van De Wasstraat, volgen we deze uiteenlopende verhalen. Wat drijft hen om toch hier te blijven?

'Boerderij Van Dorst' (zondag 29 mei, NPO 3, 20.20 uur) BNNVARA
Raven van Dorst trekt zich terug op het platteland om een droom na te jagen: zelf voedsel verbouwen en wat bewuster met de aarde omgaan. Raven ontvangt twee BN'ers op de boerderij. Terwijl zij de handen uit de mouwen moeten steken, vraagt Raven hen het hemd van het lijf.

'Great British Bake Off' (woensdag 2 juni, NPO 1, 21.25 uur) Omroep MAX
Twaalf nieuwe enthousiaste amateurbakkers betreden een nieuwe 'Great British Bake Off'-bubbel en wagen zich, onder leiding van Noel Fielding en Matt Lucas, aan dertig gloednieuwe opdrachten, bedacht door juryleden Paul Hollywood en Prue Leith.

'Ten minste houdbaar tot' (donderdag 2 juni, NPO 1, 20.30 uur) AVROTROS
Het huwelijk van Anna en Paul bevindt zich na drieëntwintig jaar in zwaar weer als Anna’s hormonen beginnen op te spelen. Terwijl Paul zich dreigt te verliezen in zijn carrière in de lucratieve markt van paarden voedingssupplementen, is Anna in gevecht met opvliegers, woede aanvallen, baardharen en het empty nest syndroom. Paul denkt dat ze zijn begonnen aan hun zeven vette jaren, terwijl Anna zich afvraagt of dit het is… Met hoofdrollen voor Ricky Koole en Ruben van der Meer.

'Erwin Olaf eert Hans van Manen' (zondag 5 juni, NPO 2, 22.25 uur) NTR
Choreograaf Hans van Manen wordt in juli 90 jaar. Samen met de dansers van het Nationale Ballet duikt goede vriend fotograaf Erwin Olaf daarom de studio in voor een serie foto’s die ontleend zijn aan het werk van Van Manen. Geen balletfoto’s, zoals Olaf nadrukkelijk aangeeft. Maar stills en close-ups uit verschillende choreografieën. In deze vijfdelige serie volgen we de totstandkoming van deze fotoserie.

'Naakt voor de klas met de Sekszusjes' (dinsdag 7 juni, NPO 3, 21.15 uur) VPRO
De Sekszusjes Krista en Marcelle Arriëns gaan in de zesdelige televisieserie 'Naakt voor de klas met de Sekszusjes' terug naar de middelbare school en onderzoeken hoe het kan dat seksuele voorlichting anno 2022 tekortschiet. Want is het wel terecht dat wiskunde belangrijker is dan seksuele voorlichting? Hoog tijd dat de seksuele voorlichting een keer écht wordt aangepakt.

'Nederland op Film' (zaterdag 11 juni, NPO 2, 19.50 uur) Omroep MAX
Een nieuw seizoen 'Nederland op Film', een serie gemaakt over en door Nederland. Deze unieke documentaireserie, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal, vertelt het verhaal van Nederland aan de hand van uiteenlopende thema’s. De presentatie is in handen van Wim Daniëls.

'Au Pairs' (dinsdag 14 juni, NPO 3, 20.25 uur) BNNVARA
Een aantal personen vertrekt naar een locatie voor het avontuur van hun leven: ze gaan drie maanden aan het werk als au pair bij buitenlandse gezinnen. Naast oppassen op kinderen, koesteren ze allemaal zo hun eigen dromen en verlangens. Worden hun hoge verwachtingen werkelijkheid?

'Argos Medialogica' (zondag 19 juni, NPO 2, 22.20 uur) HUMAN
'Argos Medialogica' onderzoekt het verschil tussen beeld en werkelijkheid. Media dienen als gids om greep te krijgen op onze werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed hebben media en publieke opinie op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?

'De kleuren van Caspers' (maandag 20 juni, NPO 2, 22.25 uur) AVROTROS
Kunstenaar Charlotte Caspers onderzoekt de vele facetten van de kleuren rood, blauw, zwart, geel, wit en goud. Waarom is rood de kleur van het socialisme? Waarom was geel in de middeleeuwen de kleur van prostituees? En lukt het Charlotte om zelf goud te smeden?

'Grantchester' (zaterdag 25 juni, NPO 2, 20.40 uur) KRO-NCRV
Predikant Will Davenport (Tom Brittney) voelt zich inmiddels helemaal op zijn gemak als de vaste dominee van Grantchester en gaat tussendoor nog altijd graag op pad om samen met zijn maatje inspecteur Geordie Keating (Robson Green) nieuwe misdrijven op te lossen. En die zijn er natuurlijk weer in overvloed. In het dorpje Grantchester probeert de jonge predikant Will Davenport zijn gemeente zo goed mogelijk van dienst te zijn, maar zijn vrienden en hij lopen ook tegen de nodige problemen aan.

'Bezorgd' (zondag 26 juni, NPO 3, 21.45 uur) HUMAN
Van maaltijdkoerier tot boodschappenbezorger en van orderpickers tot mensen die hun woonhuis hebben omgebouwd tot pakketpunt voor de buurt. Dit zijn de mensen die de bezorgeconomie mogelijk maken, de vaak onzichtbare radartjes in een ogenschijnlijk soepel consumeerproces. Hoe is het om te werken op plekken waar de werkdruk altijd hoog is, maar de inkomsten en werktijden onzeker zijn? In de documentaireserie 'Bezorgd' volgen we jonge werknemers die ons meenemen in de menselijke wereld achter 'vandaag besteld morgen in huis'.

'WK Vrouwen Hockey' (vrijdag 1 juli, NPO 3) NOS
Van 1 tot en met 17 juli vindt het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen plaats. De wedstrijden worden deels in Spanje en deels in Nederland gespeeld. Zestien teams, verdeeld over vier poules, nemen het tegen elkaar op in de strijd om de wereldtitel. Alle wedstrijden van Oranje en de finalewedstrijden zijn live te zien bij de NOS. 

Tour de France (vrijdag 1 juli, NPO 1) NOS
De NOS, de Tour de France en de zomermaand juli horen bij elkaar. Ook dit jaar is de Tour weer volledig live bij de NOS te volgen. Met alle ingrediënten die de Tour zo bekend maken: De live-etappes, 'NOS De Avondetappe' en 'NOS Radio Tour de France'. 

'Brainwash Special: Wereld op Drift' (zondag 3 juli, NPO 2, 19.20 uur) HUMAN
Een nieuwe Koude Oorlog, of zelfs de Derde Wereldoorlog: door het conflict in Oekraïne staan Rusland en de Verenigde Staten opnieuw lijnrecht tegenover elkaar. Wat is de plek van Europa ten opzichte van de grootmachten op het wereldtoneel? Hoe verhoudt Nederland zich tot de andere Europese landen? Tegen de achtergrond van immense wereldpolitieke verschuivingen is het tijd voor een heroriëntatie. Een Brainwash Special over geopolitiek.

'De weg naar de top' (maandag 4 juli, NPO Start en NPO 3, 21.55 uur) HUMAN
Vierdelige journalistieke documentaire serie over de staat van het vrouwenvoetbal in Nederland. De Oranje leeuwinnen hebben zich bewezen. Maar plukken ze hier ook de vruchten van? In hoeverre moeten de dames zich nog wapenen tegen vooroordelen, en welke weg is er tot nu toe bewandeld? Aan de hand van persoonlijke gesprekken met de sterren van het Nederlands elftal en verhalen van de grootste talenten van Nederland kijken we naar de staat van het hedendaagse vrouwenvoetbal.

'EK voetbal voor vrouwen' (woensdag 6 juli, NPO 1 en NPO 3) NOS
Het EK voetbal voor vrouwen wordt dit jaar georganiseerd in Engeland. Titelhouder Oranje is erbij, net als de NOS. Met live-uitzendingen van de wedstrijden, analyses, voorbeschouwingen en interviews. 

'De Slimste Mens' (maandag 11 juli, NPO 2, 20.40 uur) KRO-NCRV
Wie o wie is 'De Slimste Mens'? Nieuwsmakers, politici, acteurs, en vele andere prominenten maken zich op voor de strijd om de eervolle titel van ‘de slimste mens’ in de wacht te slepen. De slimste mens is een tv-quiz waarbij het niet alleen gaat om kennis en algemene ontwikkeling, maar ook om associatief kunnen denken. Kritisch jurylid Maarten van Rossem staat Philip Freriks bij en levert op zijn geheel eigen wijze commentaar op de kandidaten en hun kennis.

'Het Filosofisch Kwintet' (zondag 17 juli, NPO 1, 12.10 uur) HUMAN
In 'Het Filosofisch Kwintet', waarin luisteren minstens even belangrijk is als spreken, is doorgronden het motto en het voeren van een twistgesprek taboe. In dit nieuwe seizoen probeert presentator Clairy Polak wederom in krap een uur, samen met vier gasten, een actueel thema te doorgronden. Het doel: het begrip met betrekking tot een bepaald onderwerp naar een hoger plan brengen.

Tour de France Vrouwen (zondag 24 juli, NPO 1), NOS
De Tour de France Femmes is vanaf 2022 een achtdaagse rittenkoers en live te zien bij de NOS. De Tour de France Femmes begint op zondag 24 juli in Parijs en finisht op zondag de 31e op La Planche des Belles Filles.

'Zomergasten' (zondag 24 juli, NPO 2, 20.20 uur) VPRO
Het 35e seizoen van de zomerklassieker waarin bekende gasten met een verhaal hun favoriete kijkavond samenstellen en de fragmenten van hun keuze toelichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op.

'Een Huis Vol' (maandag 25 juli, NPO 1, 19.00 uur) KRO-NCRV
'Een Huis Vol' volgt gezinnen met veel kinderen. Hoe gaan zij om met kleine en grote uitdagingen in het leven? Wat bindt hen en hoe zorgen ze voor elkaar?

De Europese Kampioenschappen (donderdag 11 augustus) NOS
Van 11 tot en met 21 augustus worden in München zeven EK’s tegelijkertijd gehouden onder de noemer De Europese Kampioenschappen. De NOS is er tien dagen bij, met rechtstreekse uitzendingen op televisie, radio en online.

Ronde van Spanje (vrijdag 19 augustus) NOS  
De Vuelta a España van 2022 start in Nederland. Maar liefst drie dagen lang zijn de beste wielrenners in Nederland voor de Ronde van Spanje. Op vrijdag 19 augustus start La Vuelta in Utrecht met een ploegentijdrit. Ook de 2e en 3e etappe van de Ronde van Spanje vinden plaats in Nederland en zijn live te zien bij de NOS.

Van onderstaande programma’s (die ook de komende maanden te zien zijn) is de startdatum nog niet bekend:

'Het Familiediner' (NPO 1) EO
In 'Het Familiediner' probeert Bert van Leeuwen families na een ruzie weer tot elkaar te brengen. Bert bezoekt beide familieleden, gaat met hen in gesprek en nodigt hen uit voor een verzoeningsdiner.

'Denkend aan Holland' (NPO 1) Omroep MAX
In 'Denkend aan Holland' ontdekken Janny van der Heijden en André van Duin ons mooie Nederland vanaf het water. Elke aflevering trekken ze er met hun boot op uit. Natuurlijk meert het duo zo nu en dan ook aan, om de prachtige plekken te bezoeken waar het water hen brengt. Janny kan André veel vertellen over zowel de culturele als culinaire geschiedenis van bepaalde plekken. En dat allemaal in het gezelschap van scheepshond Nhaan; de teckel van Janny.

'Tweede Hans' (NPO 1) Omroep MAX
In de tiendelige dramaserie is de 64-jarige Hans (Stefan de Walle) gelukkig getrouwd met Marleen (Jacqueline Blom). Als Hans met pensioen moet, verliest hij een groot deel van zijn identiteit. Wie is hij zonder deze baan? Moet hij genieten? Waarvan? Zijn relatie met Marleen en andere dierbaren komt onder druk te staan, terwijl hij wanhopig op zoek gaat naar een nieuwe invulling van zijn leven.

'Het Dorp II' (NPO 1, Omroep MAX)
Na een succesvol eerste seizoen gaan Huub Stapel en Wim Daniëls opnieuw op zoek naar de ziel van het dorp. Dat doen ze op hun vertrouwde motor met zijspan. Huub en Wim wonen zelf al jaren in de stad, maar blijven dorpsjongens in hart en nieren. Ze vragen zich af wat er nog over is van het dorpse leven uit hun jeugd en onderzoeken of het dorp in Nederland nog toekomst heeft.

'Eens ging de zee hier tekeer' (NPO 2) Omroep MAX
In deze documentaireserie duikt presentator Huub Stapel in de geschiedenis van de Zuiderzee en haar kustbewoners. Wat betekende de bouw van de Afsluitdijk voor hun cultuur en identiteit? Hoe wisten zij zich staande te houden, terwijl aan hun wereld letterlijk een einde kwam? En hoe hebben de bewoners van de gloednieuwe polders hun plek in deze geschiedenis veroverd? Precies negentig jaar na de afsluiting reist Huub langs oude en nieuwe plekken rondom de voormalige Zuiderzee.

'Kasteelvrouw Emmy' (NPO 1) Omroep MAX
De avonturen van het charmante echtpaar Emmy en Rutger Postma, bekend van Ik Vertrek, zijn weinig mensen ontgaan. Het leek de ietwat chaotische Emmy zo leuk: een eigen kasteel in Frankrijk. Dat haar romantische ideaalbeeld haar zakelijke blik wat vertroebelde, bleek al snel na de aankoop. Het opknappen is een grotere klus dan gedacht, maar desalniettemin gaat Emmy onverschrokken door. MAX laat zien hoe het haar vergaat.

'Klassiekers met Kleinsma' (NPO 1) Omroep MAX
Simone Kleinsma keert binnenkort terug met een nieuw seizoen 'Klassiekers met Kleinsma'. Na een succesvolle eerste serie, staan ook dit seizoen de parels uit de Nederlandse kleinkunst centraal. Elke week ontvangt Simone een collega uit haar vakgebied en samen bespreken ze de mooiste liedjes uit de grote kleinkunstschatkist die Nederland rijk is. 'Klassiekers met Kleinsma' werpt een persoonlijke, humoristische en eigentijdse blik op de kleinkunstnummers die tot ons cultureel erfgoed behoren en die we niet mogen vergeten.

'MAX Vakantieman' (NPO 1) Omroep MAX
In 'MAX Vakantieman', gepresenteerd door Sybrand Niessen, staan wekelijks problemen van reizigers centraal waarbij ze voor een oplossing de hulp van 'MAX Vakantieman' inroepen. Het programma schiet gedupeerde reizigers met groot en klein vakantieleed te hulp.

'Reizen Waes: Wereldsteden' (NPO 3) VPRO
Vlaanderens bekendste avonturier Tom Waes trekt opnieuw de wereld rond en bezoekt enkele van de boeiendste en belangrijkste steden. Hij dacht dat hij Caïro, Mexico City, Londen en Los Angeles al kende, maar heeft de steden inmiddels van een heel andere kant gezien. Buitenbeentje in de serie is hoofdstad Ulaanbaatar van Mongolië, maar de aantrekkingskracht en het belang van de stad voor de regio zijn enorm.

'Muziekfeest op het Plein' (NPO 1) AVROTROS
Het 'Muziekfeest op het Plein' is het grote muziekspektakel van AVROTROS dat al meer dan vijftien jaar dwars door Nederland trekt. Van Texel tot Maastricht en van Groningen tot Middelburg, de muziektent komt overal. Jan Smit presenteert de beste artiesten van Nederlandse bodem, zoals Tino Martin, Mart Hoogkamer, Gerard Joling, Emma Heesters, Frans Duijts, Maradonnie, Django Wagner, Sieneke, Wolter Kroes, Senna, Jannes en Thomas Berge.

'Ik Vertrek even weg' (NPO 1) AVROTROS

Meer informatie volgt z.s.m.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers