Teletekst kan weer jaren vooruit met nieuw systeem
Een primeur voor de samensteller Teletekst van NOS 24 uur. Deze redacteur mocht vanochtend het eerste bericht via het nieuwe systeem op Teletekst zetten. Daarmee is definitief afscheid genomen van Cyclone, het systeem dat jarenlang dienst heeft gedaan.
'Cyclone liep letterlijk op de laatste benen', vertelt chef 24 uur Gerard de Kloet. Het systeem is lang geleden gebouwd. Er was niemand meer om het systeem te onderhouden. Er waren bij de NOS een paar mensen en soms werd er een beroep gedaan op mensen uit Engeland die eigenlijk al met pensioen zijn.'
Door het oog van de naald
Ferry Kesselaar, leidinggevende bij NOS PT&I, voegt daar aan toe dat we vorig jaar al een keer door het oog van de naald zijn gekropen. 'Er was een update van Microsoft, die het oude systeem niet meer aankon. We hadden toen een storing van vijf uur lang. Dan pas merk je aan de publieksreacties hoeveel mensen Teletekst gebruiken.'
Onze eigen PT&I afdeling bouwde in samenwerking met een extern bedrijf, Blaud, een nieuw systeem waar de NOS weer jaren mee vooruit kan. Volgens De Kloet geen makkelijke klus. 'Het was ingewikkeld om een systeem uit de jaren 80 met de huidige techniek na te bouwen, want het moest er wel hetzelfde uit blijven zien.' Deze manier van werken wordt in vaktermen ook wel reversed engineering genoemd.
Gebruiker merkt niets
De teletekstredacteuren bij NOS Nieuws maken hun berichten voortaan in het interne redactiesysteem iNos. Voor de sport- en servicepagina’s is er een apart cms. Het bedrijf Blaud heeft de software gebouwd terwijl PT&I ervoor heeft gezorgd dat alles op elkaar aansluit want ook de NPO Teletekst Distributie is vervangen. De NPO is hiermee vorige week live gegaan.
'Tot slot is iNOS aangepast voor Teletekst en daarbij hebben ook de iNOS-developers een belangrijke rol gespeeld. Kortom een complexe technische operatie waarbij drie partijen op elkaar moesten aansluiten', blikt Kesselaar terug op het project.
En de trouwe fans van Teletekst? Die zullen niets van deze verandering merken, want voor de gebruiker blijft alles bij het oude met de vertrouwde kleuren en hetzelfde aantal tekens als dat ze gewend waren. Dat geldt dus ook voor de mensen die dit weekend massaal pagina 819 bezochten voor wat leedvermaak om de laatste plaats van Ajax in de Eredivisie. Ook dat gaf de populariteit van Teletekst nog maar eens aan.