Tijl Beckand reist door leven en werk Richard Wagner

dinsdag 5 maart 2024
Foto: © AVROTROS 2024

Richard Wagner componeerde opera's van wereldfaam als Tristan und Isolde en Der Ring des Nibelungen. Muziek waarmee hij geschiedenis schreef.

In de zesdelige serie 'Tijl in het Voetspoor van Richard Wagner' reist Tijl Beckand door het leven en werk van de beroemde 19e eeuwse componist. Hij vertelt Wagners bijzondere levensverhaal, hoe hij een belangrijk vernieuwer was van de muziek in zijn tijd en hoe Wagner's muziek invloed heeft gehad op het ontstaan van de filmmuziek.


Tijl start zijn reis door Europa in Parijs en gaat onder meer van Zürich naar Venetië en komt ook in het Duitse Bayreuth. Hij bezoekt de plekken waar Wagner heeft gewoond en gewerkt. Het  leven van de componist was een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten. Zowel creatief als financieel. Het was een man die bij velen schulden maakte en met getrouwde vrouwen rommelde en toch door zijn omgeving aanbeden werd. Een man die een koninklijke sponsor kreeg en waar filosoof Nietzsche kind aan huis was.

Wagner was ook een revolutionair die streed tegen de gevestigde orde en daardoor in ballingschap moest leven. En een man die overtuigd antisemitisch was. Zo kreeg hij een omstreden fan, Adolf Hitler. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, want de componist was al lang overleden toen Hitler in de ban van hem raakte. Tijl verdiept zich in de relatie tussen de Nazi's en Wagner en vraagt zich, nu hij dit allemaal weet, af: kan je muziek van Wagner nog wel mooi vinden?

De muziek
Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v chef-dirigent en groot Wagner-fan Karina Canellakis levert iedere aflevering een bijzondere bijdrage. Zo ontmoet Tijl verschillende muzikanten en ook wereldberoemde opera-grootheden als sopraan Eva Maria Westbroek en tenor Frank van Aken. Solisten die in staat zijn om deze uitdagende en lange operaproducties van Wagner te dragen. Ook demonstreren musici de unieke instrumenten die Wagner bedacht heeft voor zijn opera’s en nemen zij Tijl mee in hun wereld van uithoudingsvermogen en spanning. Elke week staan er twee opera’s centraal uit het enorme oeuvre van dit muzikale genie. Die opera's zijn in zijn geheel op NPO 2 Extra te zien.

'Tijl in het Voetspoor van Richard Wagner', vanaf woensdag 6 maart om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers