Vondelpark verwelkomt muzikale schommelinstallatie Wannaplay?

woensdag 20 augustus 2014

Het vorig jaar opgerichte AVRO Cultuurfonds, dat wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, heeft vanmiddag in het Vondelpark haar eerste project Wannaplay? gepresenteerd.

Dit gebeurde in aanwezigheid van Sebastiaan Capel, voorzitter Bestuurscommissie Amsterdam Zuid, Simone van den Ende, Hoofd Kunst & Cultuur en Drama AVROTROS en diverse enthousiaste kinderen en omwonenden. Het is voor de eerste keer dat Wannaplay? in de openbare ruimte te bezichtigen en vooral te beleven is nu de 16 schommels van 20 tot en met 31 augustus vlakbij VondelCS, in het Amsterdamse Vondelpark staan.


Bezoeker Justus van Oel: 'Wannaplay? is het eerste kunstwerk waarbij de kunstenaars rekening hebben gehouden met natuurlijke bewegingen van mensen.'

Wannaplay?, naar een concept van kunstenaars Boiten&Thunnissen, is een interactieve muzikale schommelinstallatie van 40 meter breed, 16 meter diep en 4 meter hoog. Elke schommel is een muziekinstrument en door langzamer, sneller, of anders te schommelen wordt dit instrument aangestuurd. Zodoende ontstaat een unieke compositie. Wannaplay? is een concept van het kunstenaarscollectief Boiten&Thunnissen. Caecilia Thunnissen voerde de 'regie' over het project en Jan Boiten ontwierp de installatie. Geluidsontwerper Mark Thur ontwikkelde het geluidssysteem waarmee beweging in muziek wordt omgezet.

Vier hedendaagse Nederlandse componisten - Rob Zuidam, Mayke Nas, Joey Roukens en David Dramm - maakten voor deze interactieve muzikale schommelinstallatie composities die door de beweging van het schommelend publiek worden aangestuurd. De compositie van David Dramm is ingezongen door sopraan Nora Fischer.

Simone van den Ende, Hoofd Kunst & Cultuur en Drama AVROTROS: 'We zijn heel erg blij dat we samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds zo snel een project hebben kunnen vinden dat aan onze doelstellingen voldoet. Kunst in de openbare ruimte toegankelijk voor iedereen. Wannaplay? is speels, uniek en creatief onderscheidend.'

Expositie over Wannaplay?
Ter aanvulling is in VondelCS, de ontmoetingsplek voor media, cultuur en opinie, tevens een expositie over de achtergrond en de making of van Wannaplay? te zien.

Het AVRO Cultuurfonds
Wannaplay? is het eerste project dat een bijdrage ontvangt uit het AVRO Cultuurfonds. Het AVRO Cultuurfonds ondersteunt professionele kunstprojecten in openbare ruimtes en geeft regionale kunstenaars de mogelijkheid om zich aan een breder publiek te presenteren. Jaarlijks wordt er in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds één project op het gebied van beeldende kunst, muziek, podiumkunst, architectuur, fotografie, design of mode gekozen dat dankzij het AVRO Cultuurfonds wordt gerealiseerd.

VondelCS
VondelCS is de nieuwe mediahotspot voor liefhebbers en professionals in kunst, cultuur en opinie. Het voormalig Filmmuseum, midden in het Amsterdamse Vondelpark, werd afgelopen jaar omgetoverd tot een zeer toegankelijk paviljoen met radio- en televisiestudio’s. Naast live-uitzendingen van onder meer 'Opium op 4', 'Radio EenVandaag' en 'KX Radio' (en vanaf september ook 'Opium TV' en 'MuziekCafé') biedt VondelCS ook lezingen, workshops en presentaties van bestaande en nieuwe talenten in media, cultuur en opinie.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Eind jaren 80 vocht Freddie Mercury in het geheim tegen aids, een ziekte die honderdduizenden mensen het leven kostte en homofobie rechtvaardigde. Opmerkelijk: in de jaren na zijn dood werd de publieke houding tegenover homoseksualiteit sneller dan ooit vrijer. Deze biografie bevat het eerste grote interview met Freddie's zus Kashmira Bulsara en gesprekken met de sterren van het Freddie Mercury Tribute Concert van 20 april 1992 in het Wembley Stadium in Londen. Dit is het verhaal van een tragedie die gezorgd heeft dat levensbelangrijke gesprekken die uit den boze waren, eindelijk toch gevoerd konden worden. M.m.v. Roger Daltrey, Lisa Stansfield, Paul Young, Harvey Goldsmith e.a.

'Freddie: The Final Act', om 21.15 uur bij de NTR op NPO 3.

Dossiers