Welkom in 'Schitt's Creek'! Absurde cultcomedy nieuw bij Veronica

zondag 3 maart 2024
Foto: Veronica - © ITV Studios 2024

Ontmoet de uitbundige en wereldvreemde familie Rose in 'Schitt's Creek', de met liefst negen Emmy Awards bekroonde sitcom die Veronica dit jaar volledig uitzendt.

Wanneer de familie gedwongen wordt haar luxeleventje op te geven en te verhuizen naar het stadje Schitt's Creek, dat ze ooit als grap kocht, volgen hilarische, absurde en soms verrassend ontroerende momenten elkaar in rap tempo op. 'American Pie'-steracteur Eugene Levy en zijn zoon Dan Levy bedachten de hitserie, die uitgroeide tot een cultureel fenomeen.


De welgestelde familie Rose bestaat uit videotheekeigenaar Johnny (Eugene Levy), zijn vrouw en voormalig soapactrice Moira (comedylegende Catherine O'Hara), en hun verwende volwassen kinderen David (Dan Levy) en Alexis (Annie Murphy). Zij raken hun fortuin kwijt nadat ze zijn opgelicht door hun zakelijk manager. Noodgedwongen verhuizen ze naar hun enige overgebleven bezit: een afgelegen stadje genaamd Schitt's Creek, dat Johnny ooit kocht als grap voor Davids verjaardag. Daar wonen ze in twee naast elkaar gelegen kamers in een vervallen motel en botsen ze vaak met de meer provinciale inwoners. Met veel hilariteit tot gevolg.

Geïnspireerd door Kardashians en Kim Basinger
De inspiratie achter 'Schitt's Creek' ontstond deels uit Dan Levy's fascinatie voor reality-tv, vooral de gedachte wat er zou gebeuren als een welvarende familie zoals de Kardashians alles zou verliezen. Een andere invloed was actrice Kim Basinger, die in 1989 een stad in Georgia kocht met grootse plannen die uiteindelijk hopeloos mislukten.

Zeven Emmy Awards in één keer
'Schitt’s Creek' is de eerste serie die in één keer de zeven belangrijkste Emmy Awards won. Bij de 72e Primetime Emmy Awards won 'Schitt's Creek' met het zesde en laatste seizoen in de categorieën 'Beste serie', 'Beste script', 'Beste regie', 'Beste mannelijke hoofdrol', 'Beste vrouwelijke hoofdrol', 'Beste mannelijke bijrol' en 'Beste vrouwelijke bijrol'. Ook was de serie drie keer genomineerd voor een GLAAD Media Award, een Amerikaanse onderscheiding voor de beste representaties van de LGBTQ+-gemeenschap. De serie won de prijs twee keer in de categorie 'Beste comedyserie’.

'Schitt’s Creek' is vanaf maandag 4 maart elke werkdag om 18.30 uur met een dubbele aflevering te zien bij Veronica.

DOSSIER: Voorjaar 2024: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hunted into the Wild' (AVROTROS)

Pieter Valley en Appie Mussa, Sander en Jordy Huisman, Mátyás Bittenbinder en Sterrin Smalbrugge, Do en Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Steven Brunswijk en Krista en Marcelle Arriëns slaan op de vlucht in Noorwegen. Wie blijven de hunters een stap voor in een gebied waar overal gevaar dreigt?

'Hunted into the Wild VIPS', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers