Woke in Nederland door de ogen van Sahar Meradji

woensdag 1 juni 2022

In de nieuwe vierdelige PowNed-serie 'Ik Woke van Jou' (producent Man op de Maan) duikt documentairemaakster Sahar Meradji (Verdoofd/Seksengelen) in de wereld van 'woke'.

Van anti-Zwarte Piet-demonstraties tot klimaatacties. Wie zijn deze veelal jonge, ‘wakkere’ activisten? Wat beweegt hen en hoe strijden ze? En is ‘woke’ daadwerkelijk de sleutel tot een betere samenleving of zorgt het juist voor meer verdeeldheid?


Toiletten zijn tegenwoordig genderneutraal, ‘negerzoenen’ zijn verbannen en Zwarte Piet ziet er niet meer uit zoals vroeger. Voor sommige Nederlanders gaan die veranderingen veel te snel, maar voor woke-activisten is dit pas het begin. Zij willen elke vorm van racisme en onderdrukking zo snel mogelijk de kop indrukken. Ergens strijden zij ook voor Sahar, die als vrouw van Iraanse afkomst ook met discriminatie te maken heeft gehad. Alleen heeft Sahar zich nooit achtergesteld gevoeld.

Meradji: 'Het is pas sinds de opkomst van ‘woke’ dat ik er continu aan herinnerd word dat ik tot een minderheid behoor. Er is plots een ‘wij’ en een ‘jullie’, iets wat ik zelf nooit heb ervaren. Door woke-activisten van dichtbij te volgen probeer ik te begrijpen waar dit gevoel vandaan komt.'

In haar zoektocht volgt zij onder anderen de 22-jarige Bluma die de wereld racistisch en seksistisch vindt en zeker vijf keer per week naar demonstraties gaat. Amber (23) wil als lid van actiegroep Extinction Rebellion Nederland wakker schudden voor de klimaatcrisis en ketent zichzelf daarvoor zelfs vast op de openbare weg. En Jeanette (38), een gehandicapte moslima van kleur, strijdt tegen ‘de witte onderdrukker’, nadat ze zich lang minderwaardig heeft gevoeld vanwege haar huidskleur.

Ook spreekt Meradji Nederlanders die zich totaal niet herkennen in het beeld dat van ons land wordt geschetst en die alle veranderingen absoluut niet zien zitten. Meradji: 'Ik onderzoek in hoeverre de woke-beweging daadwerkelijk zorgt voor gelijkheid.'

Over Sahar Meradji
Sahar Meradji (37) werd geboren in Teheran, Iran. Op haar vijfde emigreerde ze samen met haar moeder naar Nederland. Sahar studeerde Intermediale Literatuurwetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Voor omroep PowNed maakte zij eerder de spraakmakende documentaireseries ‘Seksengelen’ (2022) en ‘Verdoofd’ (2021), die tevens de NPO Start Award ontving voor meest gestreamde NPO-docuserie in dat jaar. Voor de Evangelische Omroep maakte ze samen met Tygo Gernandt het programma ‘Tygo in de GHB’ (2019).

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Frits, Ad, Henny, Edwin en Estavana zijn in Nepal, waar de groep van de ene verbazing in de ander valt. De reisleidster heeft geregeld dat de mannen gaan 'riksja rijden' door het drukke centrum van Kathmandu. Het verkeer is chaotisch en Frits krijgt een botsing. Tijdens een klankschaalsessie krijgt Estavana de slappe lach en valt Ad in slaap. Samen praten ze over het unieke karakter van Ad en wat hij heeft meegekregen van zijn ouders. Als de groep een openbare lijkverbranding bezoekt, krijgt Estavana het te kwaad.

'Beter Laat Dan Nooit', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers