Radio 1 lanceert podcast 'De Voorzitters'

dinsdag 7 december 2021

Wat gebeurt er in de gangen, bureaus en achterkamers van het Vlaams Parlement? Het antwoord op die vraag ontdek je in 'De Voorzitters'. De gloednieuwe Radio 1-podcast, in samenwerking met het Vlaams Parlement, geeft een unieke blik achter de schermen.

In 'De Voorzitters' gaat oud-politiek journalist Marc Van de Looverbosch op pad met de vier (oud-)voorzitters van het Vlaams Parlement.


Teleurstelling en triomf
In vier afleveringen leiden de vier (oud)-voorzitters ons rond door de gangen, hallen, bureaus en achterkamers van het imposant Vlaams Parlementsgebouw. Op de plekken die voor hen het meest betekenen, vertellen ze verhalen over geheime besprekingen, ruzies en oprechte emotie, over teleurstelling en triomf. De vier voorzitters gaan ook het gesprek aan met vier parlementsleden van een andere partij. De duo's zoeken naar punten van overeenkomst en verschil.

Vier duo's

Liesbeth Homans (N-VA) & Meyrem Almaci (Groen)
Huidig voorzitter Liesbeth Homans zoekt samen met haar politieke tegenpool Meyrem Almaci naar hoe hun persoonlijk verleden hun politieke keuzes beïnvloed heeft.

Jan Peumans (N-VA) & Jos D'haese (PVDA)
Jan Peumans was tien jaar lang voorzitter met groot respect voor alle overtuigingen. Hij lijkt weinig gemeen te hebben met de dieprode Jos D'haese, maar toch delen ze een verleden.

Marleen Vanderpoorten (Open Vld) & Sam Van Rooy (Vlaams Belang)
Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Vlaams Parlement, een voorbeeld voor de nieuwe generatie. Met Sam Van Rooy praat ze over vrije meningsuiting, de invloed van vaders en wat het betekent om 'liberaal' te zijn.

Norbert De Batselier (Vooruit) & Tinne Rombouts (CD&V)
Norbert De Batselier was de eerste voorzitter van het rechtstreeks verkozen parlement. Hij deelt zijn ervaringen met Tinne Rombouts, in 2004 het jongste parlementslid.

Luister nu
'De Voorzitters'-podcast vind je in de Radio 1-app en is nog tot en met donderdag 9 december te horen in 'Zandman'.

'Zandman', deze week van maandag tot en met woensdag om 22.00 uur, donderdag om 23.00 uur op Radio 1.

'De Voorzitters', een podcast van Radio 1 in samenwerking met het Vlaams Parlement.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'90 Day Fiancé' (TLC)

De trouwdag van Gino en Jasmine is eindelijk aangebroken. Clayton is bang dat Anali niet bij het altaar zal verschijnen. Citra's vader wijst de christelijke ceremonie van Sam en Citra af. Nikki hoopt dat ze Justin kan vertrouwen als ze Moldavië verlaat. Sophie is de ruzies tussen Rob en haar moeder beu.

'90 Day Fiance', om 20.30 uur op TLC.

Dossiers