'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is De Ultieme Tijdloze Song

woensdag 25 januari 2023
Foto: © VRT 2022

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is De ultieme tijdloze song. Dat maakten Roos Van Acker en Stijn Van de Voorde zonet bekend op de digitale radiozender De Tijdloze.

Het iconische nummer haalde de afgelopen 35 edities, waarin al meer dan 1 miljoen mensen stemden voor 'De Tijdloze 100', de meeste stemmen binnen voor 'beste plaat aller tijden'.


Populairste eindejaarslijst
'De Tijdloze 100' is al jaar en dag de populairste en meest gereputeerde eindejaarslijst van Vlaanderen. Al meer dan 1 miljoen muziekliefhebbers brachten de afgelopen 35 edities hun stem uit voor de beste plaat aller tijden.

7 verschillende songs op nummer 1
In 35 jaar 'De Tijdloze 100' stonden er slechts 7 songs ooit op nummer 1. Nirvana kan de beste statistieken voorleggen door met ‘Smells like teen spirit’ 11 keer de lijst aan te voeren.

Deze 7 songs stonden op 1 in 35 jaar 'De Tijdloze 100':

'Smells like teen spirit' – Nirvana
'Child in time' – Deep Purple
'Black' – Pearl Jam
'Angie' – The Rolling Stones
'Mia' – Gorki
'The chain' – Fleetwood Mac
'Stairway to heaven' – Led Zeppelin

Slechts 11 songs in àlle edities
Nog nooit 'De Tijdloze 100' gemist én minstens 1 keer op nummer 1 gestaan: enkel ‘Child in Time’ en ‘Stairway to Heaven’ kunnen die statistieken voorleggen. Deep Purple deed het zelfs 7 keer, Led Zeppelin slechts 1 keer.

Deze 11 songs stonden in alle 35 edities van 'De Tijdloze 100':

'Child in time' – Deep Purple
'Stairway to heaven' – Led Zeppelin
'Bohemian rhapsody' – Queen
'A forest' – The Cure
'Hotel California' – The Eagles
'Purple Rain' – Prince
'Sultans of swing' – Dire Straits
'The end' – The Doors
'The river' – Bruce Springsteen
'Like a hurricane' – Neil Young
'Love will tear us apart' – Joy Division

U2 meest succesvolle band
De meest succesvolle band in 35 jaar 'De Tijdloze 100' is U2. Met 'With Or Without You' (34), 'One' (29), 'Sunday Bloody Sunday' (27), 'New Year’s Day' (18), 'Pride' (12) en 'I Will Follow' (3) stonden ze in totaal al 123 keer in de lijst.

Deze 5 bands stonden meer dan 100 keer in 'De Tijdloze 100':

U2: 123 keer
Radiohead: 113 keer
The Rolling Stones: 108 keer
dEUS: 107 keer
Metallica: 100 keer

Over 'Stairway to heaven'
De ultieme tijdloze song begint als een folklied en eindigt als een keiharde, bluesy hardrocksong zoals alleen the mighty zep die maken. De tekst heeft een hoog Lord of the Rings-gehalte: een dame wijst ons een trap naar de hemel, een mysterieuze fluitspeler lokt ons de andere richting uit, de bomen denken er intussen het hunne van…

Dé uitleg is dat 'Stairway to heaven' een afwijzing is van de kapitalistische maatschappij en een pleidooi voor spiritualiteit. De grap is dat Led Zeppelin in de jaren zeventig allesbehalve zo spiritueel was: de band stond bekend om hun vernielde hotelkamers. En live had Robert Plant al eens moeite om de hele tekst van 'Stairway to heaven' te onthouden: hij liet zich dan souffleren via tekstborden.

'Stairway to heaven' stond op de plaat 'Led Zeppelin IV' uit 1971 en kwam nooit uit op single, een geniale zet van Led Zeppelin-manager Peter Grant: 'Stairway to heaven' groeide tussen '71 en '73 uit tot een echt anthem, en iedereen kocht de hele plaat alsof het 'de single' was. De song werd ook vaak gebruikt op begrafenissen en herdenkingen.

Meer Tijdloze muziek hoor je elke dag op de digitale radio De Tijdloze via DAB+ en de VRT MAX-app.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland n melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers