'30 Jaar VTM NIEUWS: Jean-Luc Dehaene in korte broek

maandag 4 februari 2019

'We hadden pas in 1997 internet op de redactie', zegt journaliste Bo Van Spilbeeck. 'Op één computer die in een hoekje van de redactie stond. Gelukkig hadden we wel een encyclopedie voor onze informatie. Voor de rest hield iedereen notitieboekjes bij, of maakte je fotokopies van tijdschriften.'

Het nieuws komt alsmaar sneller bij de mensen, en daar is nu gelukkig de juiste techniek voor. Maar in de beginjaren van VTM was het improviseren met alle mogelijke middelen. Zo moest op de Olympische Spelen van 1992 nog met een koerier gewerkt worden. 'We draaiden een reportage in Spanje, gaven die dezelfde avond nog mee aan een piloot van Sabena en die zorgde er dan voor dat de reportage de dag erna op de redactie raakte', herinnert sportjournalist Jan De Wijngaert zich.


'Soms moesten we echt halsbrekende toeren uithalen om met onze reportage in Vilvoorde te raken', zegt journalist Patrick Van Gompel. 'Ik heb wel eens 170 km per uur gereden om het nieuws van 22.00 te halen. Het aantal verkeersongevallen  in die dagen was  niet tellen'. Vaak werd een motorrijder ingeschakeld om een tape met beelden naar Vilvoorde te brengen. Maar het gebeurde ook wel eens dat beelden vanuit een helikopter op de parking werden gedropt en dan in met een spurt naar de nieuwsregie werden gebracht.

Soms zit je als journalist ook midden in het nieuws. Het overkwam Rosalie Pieters in 2016 toen zowat de hele redactie naar Molenbeek werd gestuurd omdat de arrestatie van terrorist Salah Abedeslam nakende zou zijn. Journalisten verspreiden zich over Molenbeek en Rosalie Pieters gaat live in een op het eerste zicht rustige straat. Tot plotseling een interventiewagen met zwaarbewapende agenten naast haar komt gereden en haar meteen aanmaant te vertrekken. Rosalie bleek  toevallig voor het huis te staan waar Abdeslam zich schuilhield. Ze haastte zich weg op veilige afstand en toen ze éénmaal ver genoeg stond, kon haar ploeg de arrestatie van de terrorist duidelijk filmen.

Een keer maakte een VTM-cameraploeg historische beelden zonder het zelf te beseffen.  Toen er na de arrestatie van Marc Dutroux in 1996 verschillende huiszoekingen waren, volgden journalisten alles op afstand. Het was pas de ochtend  daarna bij het herbekijken van al het materiaal, dat de redactie merkte dat ze in een hoek van het beeld ook de bevrijding van de verdwenen meisjes Laetitia en Sabine hadden gefilmd. Beelden die niemand anders had, en uiteindelijk  met de vermelding VTM NIEUWS EXCLUSIEF de wereld rondgingen.

Het weerbericht werd pas na jaren een vast onderdeel van VTM NIEUWS. Jill Peeters vertelt over haar eerste keer in 2010, en toont ook wat er gebeurt wanneer je als weervrouw een groene trui draagt.

En Dany Verstraeten haalt herinneringen op aan opvallende interviews. Zo mocht hij voor 1 keer zijn studio uit om in Amsterdam met gewezen president Bill Clinton te praten.  Ex-premier Jean-Luc Dehaene kreeg Dany in Vilvoorde wel vaker over de vloer, maar slechts één keer in korte broek en sandalen. Ook die hilarische beelden zitten dinsdag  in '30 Jaar VTM  NIEUWS'.

'30 Jaar VTM NIEUWS', dinsdag 5 februari om 21.40 uur bij VTM.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Met de finale in zicht, groeit het onderlinge wantrouwen. Zelfs de Verraders bekijken elkaar met argusogen. Een van de Getrouwen probeert de groep voorzichtig mee te krijgen, maar belandt zelf in een zee van verdenkingen. In een kasteel waar paranoia hoogtij viert, is strategie de sleutel.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers