Nieuw op Canvas: 'Asfalt' - wat goed is, komt snel - VIDEO

zaterdag 12 november 2016

'Asfalt' is een zesdelige reeks documentaires van de makers van de vorig jaar uitgezonden Canvas-reeks 'Slijk'. Ook hier vormt de ondergrond de basis voor een veel breder verhaal.

'Asfalt' duikt achtereenvolgens onder in de wereld van het autoracen, breakdance, karting, skateboarden, motorracen en wielrennen.  Allemaal heel specifieke milieus, waarvan de meeste nauwelijks bekend zijn bij het grote publiek. Elke aflevering werd gedraaid door een andere regisseur, wat van de reeks een gevarieerd geheel maakt, zowel inhoudelijk als stilistisch.


'Wat goed is, komt snel'
Bij de urban sports (skateboarden en breakdance) volgen we telkens Belgische toppers. Ze zijn groot in hun niche, maar hun niche is klein en het is voor hen bijna onmogelijk om een professioneel bestaan uit te bouwen.

De aflevering over wielrennen focust op de ploeginspanning die schuilt achter elke topprestatie. In het spoor van de Russische ploeg Katusha en hun Noorse kopman, Alexander Kristoff, trekken we langs de Belgische wegen tijdens het hectische wielervoorjaar.

De afleveringen over motorsporten (karting, auto en motorracen) belichten elk een ander aspect van het racen. Van kleine jongens die dromen van snelle wagens tot grotere jongens die al heel wat kilometers op de teller hebben.

Op de aflevering over wielrennen na volgen we allemaal Belgen, maar de verhalen spelen zich wel allemaal in België af. Geen toeval, want we wonen nu eenmaal in een van de meest geasfalteerde landen ter wereld.

En of het nu om autoracen, wielrennen of karting gaat, voor allemaal geldt: wat goed is, komt snel, zoals Pedro Leistra het zegt, de vader van een van de jonge karting-piloten.

Human error (autoracen) – zondag 13 november
Twee jaar geleden won Limburger Laurens Vanthoor de 24 uur van Spa-Francorchamps. Tijdens de vorige editie verloor hij even de concentratie en maakte hij een zware crash. Dit jaar is hij erop gebrand om die fout te herstellen en zijn team de zege te bezorgen. Maar dat is niet zo eenvoudig. Alles moet meezitten. De auto moet top zijn, het team moet vlekkeloos   draaien en elke beslissing kan bepalend zijn voor het resultaat.

We volgen hem en zijn debuterende jongere broer Dries – die maar wat graag in de voetsporen van Laurens zou treden - in de aanloop naar  de spannendste dag van het jaar en tijdens de race zelf.

Dag of nacht, zon of regen, de klok tikt ronde na ronde ongenadig verder.

Een film van Ruben Vermeersch

'Asfalt', vanaf zondag 13 november om 21.05 uur op Canvas.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers