'100 jaar radio' over de Tunes Top 100

woensdag 2 oktober 2019

Wat zijn de mooiste radiotunes uit de eerste eeuw van de radio? Hoe klonk de allereerste tune? Wat is de meest recente radiotune die een plek in de Tunes Top 100 gekregen heeft? En waarom heeft de top 100 geen nummer 1?

Donderdag 3 oktober antwoord op al deze vragen als jingleweb.nl (het Genootschap Radiojingles en -tunes) hun selectie van de honderd mooiste tunes uit honderd jaar radio presenteert in 'Bert op 5' bij de KRO-NCRV op NPO Radio 5.

Bert Kranenbarg praat met Benno Roozen en Jelle Boonstra, samen vormen zij al jaren het Genootschap dat zich inspant om tunes en jingles van radioprogramma’s te verzamelen en te bewaren. Vormgeving die net zo bekend geworden is als de DJ’s en presentatoren van de programma’s waar het om gaat. Uit hun zeer uitgebreide archief met exclusief materiaal hebben ze de Tunes Top 100 samengesteld. Van 'Candlelight' tot de 'Top 40', 'Radio Tour de France', 'Joost mag niet eten', 'de Nederlandse Artiestenrevue', 'Ochtendgymnastiek' en 'Ook Goeiemorgen', om een paar willekeurige voorbeelden te noemen.

Waardoor is muziek een goede tune? Dat wordt duidelijk in de uitzending van 'Bert op 5' aan de hand van legendarische radiotunes. Omdat het onmogelijk is om alle tunes in de radio-uitzending te laten horen en omdat alleen een selecte groep luisteraars net zo gek is van radiotunes als Bert, Benno en Jelle is de hele Top 100 mét toelichting te horen via een speciale podcast. De volledige lijst met luisterlinks naar alle tunes is donderdagavond via jingleweb.nl te vinden.

Iedere donderdagmiddag viert 'Bert op 5' op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat 'Bert op 5' wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over 'Met het Oog op Morgen', 'De toestand in de Wereld' (door mr. G.B.J. Hiltermann), 'Raden maar' en 'De Stemband' (met Kees Schilperoort), 'Echt oude radio' met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, 'Cappuccino' van Sjors Fröhlich, 'Radio Tour de France' en 'In de Rooie Haan'/'Spijkers met Koppen'.

Alle portretten zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl en de bekende podcastkanalen.

Bert op 5 met de Tunes Top 100, donderdag 3 oktober 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers