NPO Radio 4 presenteert 'Zing mee: De Nieuwe Wereld'

maandag 17 februari 2020

NPO Radio 4 staat dit voorjaar uitgebreid stil bij de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden. Als onderdeel daarvan biedt de klassieke muziekzender iedereen vanaf maandag 17 februari de gelegenheid om deel te nemen aan 'Zing mee: De Nieuwe Wereld'.

Koren en zangers in heel Nederland zijn van harte welkom om in de aanloop naar 4 en 5 mei een door NPO Radio 4 gemaakt vocaal arrangement uit te voeren van het Largo uit de 9e Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze orkestmuziek die hen was bijgebleven te gaan zingen, zonder woorden.

Dat stemmenorkest zong in het kamp onder meer het Largo uit de 9e Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák. De muziek bood de vrouwen op Sumatra troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding biedt NPO Radio 4 een arrangement aan van dat Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor bestaande uit sopraan, alt, tenor en bas.

'Dit project is een ode aan de vrijheid, voor en door iedereen die van zingen houdt. Doe mee, sluit je aan en samen vormen we misschien wel het grootste koor van Nederland om zo in vrijheid te zingen', zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4.

Bij deze speciaal gemaakte bewerking hoort bladmuziek die vanaf 17 februari gratis is te downloaden via www.nporadio4.nl/zingmee. Verder is een professionele opname van het arrangement beschikbaar, net als meezingversies waarin steeds een andere stem is uitgelicht. De opnames van het arrangement zijn ingezongen door het Groot Omroepkoor.

'Zing Mee: De Nieuwe Wereld' is een initiatief van NPO Radio 4 in het kader van 75 jaar vrijheid, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Leo Smit Stichting en de Stichting Omroep Muziek.

Persbericht NPO Radio 4
https://www.nporadio4.nl/zingmee

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers