BNN-docu over vijf jongeren die zich geen man én geen vrouw voelen

maandag 29 mei 2017

'Ben jij een man of ben je een vrouw?'. Deze vraag krijgen de vijf jongeren uit de documentaire 'Genderbende' dagelijks voorgeschoteld. We leven in een tijd waarin het moeilijk is om je niet te kunnen of willen aanpassen aan één van de twee genderpolen.

Genderbende vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man én geen vrouw voelen, maar iets daartussenin. De tweeling Anne en Lisa, Lashawn, Selm en Dennis zijn het erover eens dat hun geslacht geen bepalende factor is voor hun identiteit. Of, zoals Lisa het formuleert: 'Ik ben trots op wie ik ben, alleen ik voel me zowel mannelijk als vrouwelijk. Of zowel niks als alles'.


De personages in deze film hebben allen hun eigen moeilijkheden, maar vertellen samen een krachtig verhaal over acceptatie. De film speelt met de nieuwsgierigheid, interesse en het onbegrip over alles wat buiten de norm valt. Deze film viert het individu. Zou het niet bevrijdend zijn als we het hokjes-denken rondom gender zouden doorbreken? Deze vijf genderneutrale personages laten ons nadenken over onze, soms zo, rigide samenleving en bieden een moment van reflectie. In hoeverre ben jij 100% man of 100% vrouw?

In een wereld waarin mensen nog steeds als uitsluitend man of vrouw worden gezien, brengt filmmaker Sophie Dros het verhaal in beeld van mensen die hun lichaam en/of hun uiterlijk veranderen om het te laten kloppen bij hun belevingswereld. Samen vertellen zij één verhaal. Een verhaal over ons allemaal. Sophie Dros: 'In de kern gaat deze film over acceptatie van jezelf en van anderen. We hoeven elkaar niet per se te begrijpen zolang we elkaar maar accepteren en respecteren. Ik hoop dat mensen na het zien van deze film met elkaar om de tafel gaan. Een lijn trekken, en gaan onderzoeken waar zij zelf staan op de genderlijn.'

Documentairemaker Sophie Dros studeerde in 2015 af aan de Nederlandse Filmacademie met haar documentaire My sillicon love en sleepte daarmee een VERS Award in de wacht. '3Doc: Genderbende' is een productie van HALAL in coproductie met BNN-VARA en met steun van het Mediafonds.

'De 3Doc: Genderbende', dinsdag 30 mei om 21.50 uur op NPO 3.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders Halloween' (Videoland)

In deze speciale halloweeneditie zijn de missies en moorden bloediger dan ooit. De deelnemers schuwen geen enkel middel in de strijd om zoveel mogelijk zilver te verdienen. Lukt het de Getrouwen de Verraders op tijd te ontmaskeren?

'Videoland Première: De Verraders Halloween', om 23.06 uur op RTL 4.

Dossiers