Dinsdag in 'KRO-NCRV 2Doc': De gifcirkel

maandag 7 december 2015

Criminelen hebben de handel in chemisch afval ontdekt als lucratieve bron van inkomsten. CampaniŽ, de streek rond Napels, is er het symbool van en wordt wel de grootste illegale stortplaats van chemisch afval in Europa genoemd.

Hier dumpt de Camorra, de locale tak van de maffia, industrieel afval uit heel Europa en zelfs van daarbuiten. Ze gieten het in rivieren, begraven het in landbouwakkers of verbranden het langs de kant van de weg. Op de vervuilde grond worden groenten, zoals broccoli en tomaten voor de Nederlandse markt gekweekt. Voor de bewoners van Campanië is er geen ontsnappen aan het gif. Het zit in de lucht, in het grondwater, in hun groenten, in hun vlees en in het fruit dat ze eten. Als gevolg hiervan ligt het aantal gevallen van kanker er viermaal hoger dan in de rest van Italië.


In 'KRO-NCRV 2Doc: De Gifcirkel' duikt filmmaker Wilfried Koomen in de illegale handel in chemisch afval. Hij gaat met Rotterdamse havenpolitie op jacht naar milieucriminelen. Rotterdam speelt als een van de grootste westerse havens een sleutelrol bij deze praktijken. Bij de controles die de havenpolitie samen met de douane steekproefsgewijs uitvoert, blijkt doorgaans bij de helft van de scheepsladingen de papieren niet in orde te zijn. Wat zij vinden is het topje van de ijsberg. Per jaar worden slechts een paar honderd containers fysiek gecontroleerd, terwijl de totale hoeveelheid containers dat de haven passeert zo’n 12 miljoen is.

De illegale handel in giftig afval beperkt zich allerminst tot Italië maar  is een wereldwijd probleem. Veel chemisch restmateriaal komt in de Derde Wereld terecht, maar ook in Europese landen met een zwakke centrale regering, die gevoelig zijn voor corruptie.
Fabrieken die tijdens hun productieproces chemisch afval produceren, moeten dat op een milieuvriendelijke manier verwerken. Maar dat is ontzettend duur. Voor wie op grote schaal industrieel afval genereert, is het aantrekkelijk om met criminelen in zee te gaan die slechts een fractie van de reguliere kosten in rekening brengen.

In De gifcirkel volgen we het spoor van van het chemisch afval en komen slachtoffers, activisten en wetenschappers uit Campanië ('het Italiaanse Tsjernobyl') aan het woord. Het resultaat is een schokkend portret van een van de grootste milieurampen van Europa.

De Gifcirkel is een film van regisseur Wilfried Koomen en een productie van Dieptescherpte voor de KRO-NCRV.

'KRO-NCRV 2Doc: De gifcirkel', dinsdag 8 december op 23.00 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers