Frans Bauer, André van Duin en Bridget Maasland te gast in nieuw seizoen 'De Kist'

zaterdag 14 januari 2023
Foto: © Evangelische Omroep 2023

In dit nieuwe seizoen van 'De Kist' spreekt EO-presentator Kefah Allush met bekende Nederlanders over de dood, de zin van het leven en de mogelijkheid van een leven na de dood. In tegenstelling tot eerdere seizoenen vindt de ontmoeting plaats op een vaste locatie en heeft de kist een nieuw rol.

Kefah spreekt in de eerste aflevering met zanger Frans Bauer. Andere gasten dit seizoen zijn: Anneke van Giersbergen, Diederik Gommers, Yesim Candan, André van Duin, Bart Chabot, Bridget Maasland en Lisa van Ginneken.


Anders dan bij eerdere seizoenen ontmoeten Kefah en zijn gast elkaar op een vaste locatie. In de Metaalkathedraal in Utrecht voeren zij met elkaar áán de kist het gesprek over de dood en de zin van het leven. Op de kist staat het drankje wat zij op hun eigen uitvaart willen uitserveren. Zo kiest columnist Yesim Candan voor een gin-tonic en kiest arts Diederik Gommers voor een glas rode wijn. Elke gast wordt uitgenodigd om aan het einde van het gesprek zijn of haar levensmotto op de kist te schrijven.

Kefah over 'De Kist' in deze nieuwe stijl: 'Ik wilde al jaren dat de kist meer zou zijn dan een rekwisiet dat alleen aan het begin aanwezig is. Soms kwam de kist al mee naar binnen, maar meestal wilden de gasten het object op afstand houden. Ik wilde letterlijk áán de kist zitten en met mijn gasten op ontdekkingstocht gaan in hun binnenste, met aandacht en respect, maar wel rechtstreeks en confronterend. Volgens mij is dat in dit nieuwe seizoen goed gelukt, maar oordeel vooral zelf!'

Belangrijke les
In de eerste aflevering spreekt Kefah met Frans Bauer over het verlies van zijn vader. 'Ik stapte de lift uit en zag dat ze met een reanimatie bezig waren, dat bleek mijn vader te zijn', vertelt Frans. Ondanks dat ze geen afscheid van elkaar hebben kunnen nemen, heeft hij het gevoel alles met hem besproken te hebben. 'De belangrijkste les die mijn vader mij leerde was: je weet pas waar je naar toe gaat, als je voorgoed de ogen sluit.'

Podcast
Alle afleveringen worden na de uitzending ook aangeboden als podcast op eo.nl/podcast of in je favoriete podcastapp.

Het nieuwe seizoen van 'De Kist' is vanaf zondag 15 januari wekelijks te zien om 23.30 uur op NPO 2.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Jacobien en Arjen zijn gespannen en emotioneel over de eerste Italiaanse schoolreis van dochter Fleuri. Maaike en Bart komen na een lange reis eindelijk aan bij hun nieuwe huis in Spanje. Aadje en Richard gaan op promotietour om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Caroline heeft alle spullen opnieuw ingepakt en arriveert in Italië, terwijl even verderop Debbie en Vincenzo zullen moeten zijn.


'Daar Gaan Ze Weer', om 22.40 uur op RTL 4.

Dossiers