Inauguratieconcert Karina Canellakis in 'NTR ZaterdagMatinee'

vrijdag 11 oktober 2019

Op zaterdag 12 oktober vindt in de 'NTR ZaterdagMatinee' het inauguratieconcert plaats van de Amerikaanse dirigent Karina Canellakis als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Karina Canellakis is de eerste vrouwelijke chef-dirigent bij een Nederlands symfonieorkest.

Het is tevens Canellakis' debuut in de 'ZaterdagMatinee', de concertserie die nationaal én internationaal bekend staat om zijn originele programmering. Op het programma de Ouverture Egmont van Beethoven en de Nederlandse première van het vioolconcert Aether van Currier gespeeld door Baiba Skride. Na de pauze speelt het orkest de Tiende symfonie van Sjostakovitsj.

Karina Canellakis maakte in maart 2018 een uitzonderlijk debuut met het Radio Filharmonisch Orkest in Utrecht en Amsterdam, met werken van Britten, Sjostakovitsj en Beethoven. Haar concerten blonken uit in spontaniteit én verdieping, gekoppeld aan orkestrale schoonheid en perfectie. Na afloop van deze concerten klonk bij veel musici de roep om haar als chef-dirigent uit te nodigen. Haar officiële benoeming volgde in mei 2018.

Pupil van Simon Rattle, assistent van Jaap van Zweden
Karina Canellakis is geboren en getogen in New York, waar zij opgroeide in een muzikale familie. Ze studeerde viool aan het Curtis Institute in Philadelphia en deed daarna orkestervaring op in o.a. het Chicago Symphony Orchestra en de Berliner Philharmoniker. Bij dit laatste orkest werd zij opgemerkt door Sir Simon Rattle, haar eerste mentor, die haar aanmoedigde te gaan dirigeren. Vervolgens studeerde zij directie aan de Juilliard School of Music in New York bij Alan Gilbert en was ook Fabio Luisi haar mentor.

Na haar studie was Canellakis bij het Dallas Symphony twee jaar assistent van Jaap van Zweden, die van 2006 tot 2012 zelf chef-dirigent was van het Radio Filharmonisch Orkest. Karina Canellakis’ doorbraak vond dan ook plaats bij het Dallas Symphony Orchestra toen ze op zeer korte termijn inviel voor Jaap van Zweden voor een uitvoering van Sjostakovitsj’ Achtste symfonie. Nauwelijks een half jaar later viel zij opnieuw op korte termijn in, ditmaal voor Nikolaus Harnoncourt bij het Chamber Orchestra of Europe op het Styriarte Festival in 2015. De toekenning in 2016 van de Sir Georg Solti Conducting Award van de Solti Foundation in Chicago betekende voor Karina Canellakis haar internationale doorbraak.

'NTR ZaterdagMatinee', zaterdag 12 oktober om 14.00 uur op NPO Radio 4.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers