'Windkracht 10' keert terug bij Brava

zondag 13 maart 2016

Nederland en Vlaanderen kennen een omvangrijke traditie rondom blaasmuziek. Cultuurzender Brava heeft in samenwerking met producent Mirasound het programma 'Windkracht 10' in het leven geroepen om die rijke traditie te vieren.

Dit voorjaar begint 'Windkracht 10' aan een nieuwe serie afleveringen, te beginnen met een themaweek van maandag 14 t/m zondag 20 maart met diverse hoogtepunten. Vanaf 6 april is 'Windkracht 10' wekelijks te zien bij Brava op woensdag om 19.30 uur en op zaterdag om 9.30 uur.


Platform voor de blaasmuziek
In 2011 ging 'Windkracht 10' van start bij Brava. De nieuwe serie bestaat uit recente opnamen van harmonieën, fanfares en brassbands, aangevuld met eerder uitgezonden hoogtepunten van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, het grootste blaasmuziekfestival ter wereld. Windkracht 10 wordt geproduceerd door Brava en Mirasound. Daarbij wordt samengewerkt met de amateurmuziekorganisaties VLAMO (België) en KNMO (Nederland). Het programma is een ideaal platform voor iedereen die actief is binnen de blaasmuziek. Orkesten kunnen voor 'Windkracht 10' een opname laten maken van hun concerten. Zij kunnen hiervoor contact opnemen via het mailadres windkracht10@bravagroup.tv en/of de website, Facebook en Twitter in de gaten houden.

Rijke voedingsbodem
'Windkracht 10' besteedt aandacht aan de duizenden blaasorkesten in de lage landen. De orkesten kennen vele verschillende vormen en maten, zoals harmonieën, fanfares en brassbands. Met name ten zuiden van de grote rivieren tref je zelfs in de kleinste dorpjes één, en vaak zelfs twee concurrerende blaasorkesten aan. Deze orkesten zijn meteen ook belangrijke buurtinitiatieven en uitzonderlijk goede opleidingsinstituten, waar blazers al op jonge leeftijd in de leer gaan. Sommige zijn semiprofessioneel, andere weer op amateurbasis, maar samen zorgen de blaasorkesten voor een van de hoogste concentraties van blazers en uitvoeringen ter wereld. Deze grote verspreiding van de blaasmuziek is tevens een rijke voedingsbodem voor de klassieke muziek. Heel wat muziekprofessionals hebben hun eerste instrument aan de lippen gezet bij de plaatselijke fanfare. Maar ook voor componisten biedt de blaascultuur veel kansen.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers