'ZEMBLA' over dreigend einde succesvolle samenwoonvorm

woensdag 20 november 2019

Zo'n 40 ouderen in IJlst, Friesland krijgen in maart van hun woningbouwvereniging te horen dat hun appartementencomplex 'Nij Ylostins', gesloopt gaat worden.

Omdat er in IJlst geen andere plek is voor 40 ouderen, zullen ze het stadje, waar sommigen al hun hele leven wonen, moeten verlaten. De bewoners zijn verdrietig en in paniek, want zoveel tijd van leven hebben ze niet. Samen met hun kinderen en mensen uit het stadje komen ze in verzet tegen het besluit van de woningbouwvereniging.

De 101 jarige mevrouw Piël, uit deel 1 van de 'Zembla'-aflevering 'oude bomen moet je niet verplanten' inspireerde de bewoners.  Mevrouw Piël kwam ook in verzet toen ze gedwongen moest verhuizen vanwege de sloop van het verzorgingshuis waarin zij woonde. Ook daar ontstond veel stress en verdriet onder de bewoners. Samen met jongeren, die ook in de flat woonden om leegstand te voorkomen, verzetten ze zich tegen de plannen van de zorgorganisatie. Maar tevergeefs.

Zorginstellingen, woningcorporaties en ouderenbonden roepen op tot nieuwe woonvoorzieningen, waar ouderen bij elkaar wonen en elkaar kunnen helpen. 'Zembla' onderzoekt waarom een succesvolle samenwoonvorm beëindigd dreigt te worden en volgde maandenlang de strijd in IJlst.

'Zembla', donderdag 21 november om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers