'ZEMBLA' peilt de stemming in Ter Apel

dinsdag 4 april 2017

Vergrijzing, bedrijfssluitingen en een werkloosheid van 30 procent. Het gaat niet goed met Ter Apel als er in 1997 een asielcentrum komt. Het Groningse dorp met nog geen 9000 inwoners groeit uit tot de asielzoekershoofdstad van Nederland.

Honderdduizenden vluchtelingen uit alle windstreken zijn via Ter Apel naar Nederland gekomen.  Het asielcentrum is de economische motor van de regio. Ruim 1100 mensen hebben er een baan en de middenstand doet goede zaken.

Maar er is ook een ander verhaal: asielzoekers uit veilige landen die het dorp lastig vallen met  inbraken, winkeldiefstal en intimidatie. 'Ons mooie dorp gaat naar de filistijnen', zeggen verontruste burgers. Bij de kamerverkiezingen afgelopen maart werd de PVV in het van oudsher PVDA -bolwerk Ter Apel met voorsprong de grootste partij.

Voor de bewoners van Ter Apel brachten de asielzoekers lange tijd vooral werkgelegenheid, een bruisend winkelcentrum en extra geld voor leuke dingen in de gemeentekas. Maar er klinkt nu ook angst en boosheid over een overheid die slecht nieuws over het asielcomplex bagatelliseert. Er is voor 80 miljoen euro een nieuw complex gebouwd in Ter Apel met een eigen huisartsenpost, een school en huisvesting voor maximaal 2000 asielzoekers. Deze maand wordt het feestelijk geopend. Zembla onderzoekt de stemming in Ter Apel.

'ZEMBLA', woensdag 5 april om 21.15 uur bij de VARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers