Axel Hirsoux zingt als tiende in de eerste halve finale

maandag 5 mei 2014

Op dinsdag 6 mei vertegenwoordigt Axel Hirsoux BelgiŽ op de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen met zijn liedje Mother.

Als hij bij de tien beste landen eindigt, bemachtigt hij een ticket voor de finale op zaterdag 10 mei. Maar naast de shows zelf valt er deze week nog veel meer te beleven op Songfestivalvlak.


De blikvangers zijn natuurlijk de twee halve finales en de finale van het Eurovisiesongfestival op 6, 8 en 10 mei, maar er is meer. Zo brengt Eén voor elke show een Eurosong 2014-Kopenhagen-special en kiest het deze week de ideale kandidaat om op 10 mei de Belgische punten bekend te maken, en besteden Eén, MNM, Radio 2 en Ketnet de komende dagen aandacht aan de grootste liedjeswedstrijd ter wereld.

De shows

Eerste halve finale
Dinsdag 6 mei om 21.00 uur op Eén

In de eerste halve finale treden zestien landen aan. De tien beste landen plaatsen zich voor de finale. De televoters thuis en de professionele jury's uit de Eurovisielanden bepalen ieder voor vijftig procent de resultaten.

Presentatie: Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk en Lise Rønne
Commentaar: Eva Daeleman en Peter Van de Veire

01 Armenië Aram Mp3 Not alone
02 Letland Aarzemnieki Cake to bake
03 Estland Tanja Amazing
04 Zweden Sanna Nielsen Undo
05 IJsland Pollapönk No prejudice
06 Albanië Hersi One night's anger
07 Rusland Tolmachevy Sisters Shine
08 Azerbeidzjan Dilara Kazimova Start a fire
09 Oekraïne Mariya Yaremchuk Tick-tock
10 België Axel Hirsoux Mother
11 Moldavië Cristina Scarlat Wild soul
12 San Marino Valentina Monetta Maybe (Forse)
13 Portugal Suzy Quero ser tua
14 Nederland The Common Linnets Calm after the storm
15 Montenegro Sergej Cetkovi Moj svijet
16 Hongarije András Kállay-Saunders Running

Tweede halve finale
Donderdag 8 mei om 21.00 uur op Eén

Vijftien landen treden aan en de tien beste landen plaatsen zich voor de finale. De televoters thuis en de professionele jury's uit de Eurovisielanden bepalen ieder voor vijftig procent de resultaten.

Presentatie: Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk en Lise Rønne
Commentaar: Eva Daeleman en Peter Van de Veire

01 Malta Firelight Coming home
02 Israël Mei Finegold Same heart
03 Noorwegen Carl Espen Silent storm
04 Georgië The Shin & Mariko Three minutes to Earth
05 Polen Donatan & Cleo My Slowianie –We are Slavic
06 Oostenrijk Conchita Wurst Rise like a phoenix
07 Litouwen Vilija Mataciunaite Attention
08 Finland Softengine Something better
09 Ierland Can-Linn (feat. Kasey Smith) Heartbeat
10 Wit-Rusland TEO Cheesecake
11 Macedonië Tijana To the sky
12 Zwitserland Sebalter Hunter of stars
13 Griekenland Freaky Fortune (feat. RiskyKidd) Rise up
14 Slovenië Tinkara Kovac Round and round
15 Roemenië Paula Seling & OVI Miracle

Finale
Zaterdag 10 mei om 21.00 uur op Eén

In de finale treden 26 landen aan: de twintig best scorende landen uit de halve finale en Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk en gastland Denemarken. De televoters thuis en de professionele jury's uit de Eurovisielanden bepalen ieder voor vijftig procent de resultaten.

Presentatie: Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk en Lise Rønne
Commentaar: Eva Daeleman en Peter Van de Veire

De specials
Vlak voor de uitzending van de halve finales en de finale van het Eurovisiesongfestival brengt Eén telkens een Eurosong 2014 – Kopenhagen-special. Daarin nemen Eva en Peter de kijkers mee achter de schermen van het grootste liedjesfestival ter wereld en blikken ze vooruit op wat later op de avond komt.

Dinsdag 6 mei om 20.40 uur op Eén
Eva en Peter blikken terug op het parcours dat Axel Hirsoux, de Belgische kandidaat voor het Eurovisiesongfestival, aflegde tijdens Eurosong 2014: van nobele onbekende tot topfavoriet, zowel bij de experten als bij het Vlaamse en internationale publiek. De special volgt Axels eerste vlucht ooit, richting Kopenhagen, en zijn avonturen in de Deense hoofdstad. Van de openingsreceptie over de repetities tot de laatste stemopwarming. Ook zijn grootste concurrenten worden gewikt en gewogen.
Daarnaast bereikt de zoektocht naar de ideale woordvoerder voor België op het Eurovisiesongfestival zijn hoogtepunt. Op 6 mei moeten de drie finalisten die door MNM geselecteerd werden zich bewijzen. Het is de Eén-kijker die uiteindelijk bepaalt wie voor het oog van Europa de Belgische punten zal uitdelen, voor een publiek van ongeveer 120 miljoen kijkers.

Donderdag 8 mei om 20.40 uur op Eén
Als Axel Hirsoux erin geslaagd is zich te kwalificeren voor de finale, blikt de special terug op de euforische uren en dag die hij daarna beleefde. De kijkers ontdekken Kopenhagen samen met Axel en zijn entourage, waaronder choreografe Isabelle Beernaert. De special laat hen ook kennismaken met de opvallendste deelnemers in de tweede halve finale. Daarnaast maken de Eén-kijkers kennis met de woordvoerder die de Belgische punten zal bekendmaken op het Eurovisiesongfestival. Ze zien hoe hij of zij klaargestoomd wordt voor die belangrijke taak.

Zaterdag 10 mei om 20.40 uur op Eén
Als Axel Hirsoux erin geslaagd is zich te kwalificeren voor de finale, volgt de special zijn laatste voorbereidingen voor de finale. Het programma heeft ook aandacht voor de rechtstreeks geplaatste kandidaten, die voor het eerst aantreden in Kopenhagen.

Meer Eurovisiesongfestival
Naast de shows en de specials op Eén valt er op de VRT-netten de komende dagen heel wat te beleven over het Eurovisiesongfestival.

Een overzicht:

Verslag in 'Het Journaal'
Van zondag 4 mei tot en met zondag 11 mei brengt André Vermeulen verslag uit vanuit Kopenhagen voor 'Het Journaal'.

'Het verhaal van... Het Eurovisiesongfestival'
Op donderdag 8 mei om 23.20 uur op Eén

Australische documentaire over de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. In dit tweede deel is er aandacht voor de steeds uitbundiger wordende acts en de sociale en politieke verhoudingen in het nieuwe Europa na de val van de Berlijnse Muur. Met bijdragen van Bob Geldof, Svante Stockselius, Dana, Dana International, Terry Wogan, Paul Jordan (Dr Eurovision), Ruslana, Bucks Fizz, Lena Meyer-Landrut, Johnny Logan, Paddy O'Connell, Lordi, Niamh Kavanagh, Dave Benton, John Kennedy O'Connor, Bill Martin, Mart Laar, Alexis Petridis, Bill Whelan en Nicole (originele titel: The Secret History of the Eurovision Song Contest).

Muzikale verrassingen in 'De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow'
Van maandag 5 mei tot en met vrijdag 9 mei

Net zoals bij Eurosong 2014 zit MNM ook tijdens de week van het Eurovisiesongfestival op de eerste rij om verslag uit te brengen over hoe het Axel Hirsoux en zijn concurrenten vergaat in Kopenhagen. Tijdens 'De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow' nodigen Peter Van de Veire en Nasrien Cnops elke ochtend een artiest uit die de opdracht kreeg om zijn of haar versie van Axel Hirsouxs Mother live in de studio te vertolken. Belle Perez werkt al aan een latinoversie en Robbie Longo belooft een country-uitvoering te brengen.

Eurosong 100
Dinsdag 6 mei van 9.00 tot 16.00 uur op MNM

Dinsdag zet MNM de grootste Eurovisiesongfestivalhits in de kijker met de Eurosong 100. Eva Daeleman en Sander Gillis nemen de luisteraars mee voor een reis door de tijd en warmen op voor de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen met Axel Hirsoux.

Sing Your Eurosong
Zaterdag 10 mei van 13.00 tot 19.00 u. op MNM

Met welk Eurovisiesongfestivalnummer zing jij het liefst mee? De luisteraars kunnen het laten weten aan MNM via sms, telefoon of Twitter. Het resultaat laat Bart De Raes horen in Sing Your Eurosong.

Aandacht in 'Karrewiet' en de wrap
In de week van 5 mei op Ketnet

Op Ketnet houdt 'Karrewiet' de kijkers op de hoogte van de gebeurtenissen in Kopenhagen. De wrappers steken onze Belgische kandidaat in de week van 5 mei van een hart onder de riem.

Verslag vanuit Kopenhagen in 'Hitwinkel'
Van 5 tot en met 9 mei om 18.45 uur

André Vermeulen brengt elke dag om 18.45 uur verslag vanuit Kopenhagen in het 'Viva Vlaanderen'-journaal in 'Hitwinkel'.

De Volgelingen
Dinsdag 6 mei van 20.00 tot 23.00 uur

Op Radio 2 volgt Caren Meynen de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Ze schakelt live over naar Kopenhagen als België en opvallende andere kandidaten aan de beurt zijn, heeft een rechtstreekse lijn met André Vermeulen in Kopenhagen en heeft in de studio Eurovisiesongfestival-fan Jasper Van Biesen bij zich. 'De Volgelingen' belt met enkele Eurosong-kandidaten die het net niet haalden, brengt voor de gelegenheid extra veel Eurovisiesongfestival-muziek en is er natuurlijk ook bij als op het einde van de avond de eerste tien finalisten worden bekendgemaakt.

Eurosong
Zaterdag 10 mei van 20.00 tot 00.30 uur

Ook tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival op zaterdag zitten de luisteraars van Radio 2 op de eerste rij. Pascal Vranckx en Caren Meynen volgen de finale van de grootste liedjeswedstrijd ter wereld en brengen verslag uit.

DOSSIER: Eurosong 2014

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers