Bont allegaartje personages en licht absurde situaties in tragikomische misdaadreeks 'Glad IJs'

dinsdag 18 januari 2022
Foto: © Streamz 2021

'Glad IJs' kreeg eerder lovende recensies en is een geslaagde combinatie van humor en suspense in een authentieke Kempische setting met sappige dialecten en filmische decors.

De cast bestaat ook uit echte Kempenaars: zo is Lucas Van den Eynde in de Zuiderkempen geboren en heeft Tiny Bertels Noord Kempische roots, net zoals Koen De Bouw die van Turnhout afkomstig is. Daarnaast wisten de makers een topcast te verzamelen met onder meer Viv Van Dingenen, Vincent Van Sande, Barbara Sarafian, Luk Wyns, Lize Feryn, Laurence Roothooft, Peter Van den Eede, Jan Hammenecker, Nico Sturm, Ward Kerremans, Marthe Schneider, Jennifer Heylen en ook Tijs Vanneste, die hiermee zijn acteerdebuut maakt.


De serie werd geregisseerd door Raf Reyntjens (‘Déja Vu’) en Koen Van Sande (‘16+’ en 'De Vijfhoek'). Van Sande nam samen met Jacques Boon ('Souvenir') en Daniel Lambo ('Duts') ook het scenario voor zijn rekening.

In 'Glad IJs' volgen we Phil ‘Frisco’ Druyts (Lucas Van den Eynde), een hardwerkende Kempense selfmade man, die een succesvolle ijsfabriek runt. Hij is extreem populair bij zijn werknemers, maar onwetend over alles wat er in zijn eigen familie gebeurt. Wanneer zijn zoon Felix (Nico Sturm) en vrouw Ariane (Viv Van Dingenen) het bedrijf achter zijn rug aan een multinational verkopen, voelt hij zich koud gepakt. Verraad dat Phil niet zomaar pikt. Daarom besluit hij om drastische middelen in te zetten. Hij ensceneert z'n eigen ontvoering en wil met het geëiste losgeld een nieuw leven beginnen. Ongelukkigerwijs loopt niet alles zoals gepland. Zijn vriend Stan (Luk Wyns), met wie Phil het plan beraamde, wordt net voor de ‘ontvoering’ gearresteerd en de criminelen die Stan heeft ingeschakeld om het plan te volbrengen (Koen De Bouw en Vincent Van Sande) lijken helemaal niet op de hoogte dat Phil zelf alles in scène heeft gezet. Ondertussen staat het hele land in rep en roer. De druk op de speurders om te presteren, de sensatiebeluste pers, maar ook de niet altijd zo perfect uitgekiende plannen van de excentrieke ontvoerders, vluchtroutes door de Kempische bossen, gestolen wagens die ontploffen, de grote som losgeld in diamanten en familieleden die in (krokodillen)tranen een speech op televisie geven, maken van 'Glad IJs' een verrassende en tragikomische misdaadreeks.

Glad IJs is een productie van Cartouche en Deds Film. De serie kwam tot stand met de steun van VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en de Belgische Tax Shelter.

'Glad IJs', vanaf woensdag 19 januari om 20.55 uur bij VTM.

DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers