Britse chef Ainsley Harriot proeft wereldwijd streetfood op njam!

zaterdag 11 februari 2023

De beroemde Britse chef en tv-presentator, Ainsley Harriot, onderzoekt op een reis rond de wereld de relatie tussen plaatselijk streetfood en culturele identiteit in het programma 'Ainsley Eats The Streets'.

Ainsley Harriott is een Engelse chef, programma-maker, presentator en kookboekenschrijver. Hij werkte al op jonge leeftijd in verschillende restaurants op West End in Londen.
Al jaren presenteert hij verschillende kookprogramma’s, waaronder het meest bekende, 'Ready, steady, cook' op BBC. In 2000 maakte Harriott zijn debuut op de Amerikaanse televisie met de 'Ainsley Harriot Show' waarvan meer dan honderd afleveringen werden gemaakt.Avontuur
Ainsley Harriott vindt dat als het om streetfood gaat hij te veilig heeft gespeeld; vakanties met het gezin en zakenreizen hebben zijn grenzen niet verlegd, maar nu is het tijd voor verandering. Hij heeft zichzelf uitgedaagd om de wereld te verkennen en zo het goede en het slechte van wereldwijde streetfood te ontdekken. Als er onontdekte recepten zijn, wil hij ze vinden, koken en proeven.

Streetfood bestemmingen
Om dit avontuur te laten slagen, laat Ainsley zich onderdompelen in een aantal fantastische bestemmingen. Met de hulp van lokale foodbloggers verkent Ainsley de bevroren straten van Reykjavik en de stomende tropische markten van Penang. Hij gaat naar Afrika, de middeleeuwse medina in Fes en Marokko. Vervolgens trekt hij naar Europa richting de moderne tapasbars van Madrid. Op veel van deze bestemmingen ontdekt Ainsley ingrediënten en recepten die zo lokaal zijn dat maar weinig mensen in de rest van de wereld ze hebben geproefd.

In het programma bezoekt Ainsley in 10 afleveringen de volgende steden:

Istanbul
Ainsley probeert in Istanbul oude en intrigerende smaken uit voordat hij zijn eigen draai geeft aan een klassiek lokaal gerecht.

Barbados
In Barbados proeft Ainsley pittige sauzen, bezoekt hij rumwinkels en probeert hij indruk te maken op Barbadanen met zijn kookkunsten.

Iceland
Ainsley reist naar IJsland, waar hij kennismaakt met interessante visrecepten en culinaire tradities uit de tijd van de Vikingen.

Osaka
Ainsley geniet van de levendige en inventieve streetfoodcultuur van Osaka, Japan, en onderzoekt hoe dit is verbonden met de geschiedenis van de stad.

Palermo
De rijke en kenmerkende geschiedenis van Sicilië is terug te vinden in het streetfood. Deze culinaire leerervaring past helemaal bij de nieuwsgierige aard van Ainsley.

Taipei
Ainsley ontdekt dat de keuken van de hoofdstad van Taiwan dezelfde onafhankelijkheid uitstraalt als de eilandbewoners zelf.

Madrid
In Madrid, waar zeer uiteenlopende Spaanse smaken te vinden zijn in de tapasbars en restaurants met een menú del día, woont Ainsley het eerste streetfoodfestival bij.

Fes
Ainsley komt vlak voor het festival van Eid aan in Marokko en ontdekt een keuken die veel verder gaat dan de bekende couscous en tajines.

Penang
Ainsley ontdekt dat de keuken van de Maleisische deelstaat Penang bestaat uit een mengelmoes van culinaire tradities vanwege de diversiteit aan culturen.

Amman
In Jordanië duikt Ainsley in de gevarieerde streetfoodscene van Amman en trekt hij de woestijn in om traditioneel eten van de bedoeïenen te proeven.

'Ainsley Eats The Streets', vanaf 12 februari elke zondag om 11.00, 16.00 en 23.00 uur op njam!.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers