Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem met portret over rouwen, sterven en leven op En

zaterdag 31 oktober 2015

Op Allerheiligen zendt En 'Voor Altijd', een portret over het leven en de dood, uit. Het programma is het resultaat van een samenwerking tussen Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem.

In het programma komen vijf getuigen aan bod die door de dood in de ogen te kijken iets te vertellen hebben over het leven. Chris en Hilde wilden met 'Voor Altijd' een programma maken over de dood dat zin doet krijgen in het leven.


Taboedoorbrekend
Het idee om dit programma te maken is ontstaan bij Chris. Hij heeft de afgelopen jaren enkele intimi verloren en heeft aan den lijve ondervonden dat de dood en het rouwen in onze maatschappij nog vaak een taboe zijn.

Chris Dusauchoit: 'De zogenaamde gewelddadige dood door moord of oorlog wordt breed uitgesmeerd in journaals, series en films. De meest voorkomende, stille dood - door ouderdom, ziekte of een stom ongeval - is zo goed als nergens te zien.'

Bovendien wordt er volgens Chris nog te vaak op een fluistertoon over de dood gesproken: 'Vaak wordt de pijn van de achtergebleven familie en vrienden weggemoffeld in een samenleving waarin geluk de norm is en verdriet de afwijking. Het resultaat is een beeld van de dood dat niet overeenstemt met de realiteit. Er zit een zwart gat in onze samenleving en ook in de media. 'Voor Altijd' wil die leemte opvullen door de dood bespreekbaar te maken.'

'Voor Altijd' op Eén
Op zondag 1 november zendt Eén het portret van Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem uit. Chris en Hilde werken voor het eerst samen. 'Voor Altijd' is het eerste non-fictie project dat Hilde regisseert.

Chris Dusauchoit: 'Hilde en ik hebben elkaar leren kennen tijdens dubbingopnames voor een animatiefilm over dinosaurussen. Hilde was stemmenregisseur, ik stem. Hilde had toen haar hondje Wilson bij, the rest is history… We vonden de samenwerking beiden heel fijn.'

In 'Voor Altijd' op Eén kijken Chris en Hilde de dood en het rouwen recht in de ogen aan de hand van vijf getuigen.

Thaïs verloor als kind haar vader aan zelfmoord, als tiener haar broer bij een verkeersongeluk dat ze heeft zien gebeuren en op haar eenentwintigste haar moeder aan kanker. Vandaag is ze illustratrice/kinderboekenschrijfster en moeder van vier kinderen.

Barbara verloor haar dochter Dafni toen het meisje tien jaar was. Nadien ging ze voor leerkracht studeren. Ze geeft nu les aan kinderen van tien.

Sam(uel) is achtenveertig en ongeneeslijk ziek. Hij kreeg drie jaar geleden de diagnose van maagkanker. Hij gelooft in eerlijkheid en liefde.

Kris, echtgenote van Guillaume Van der Stighelen, verloor vier jaar geleden haar zoon Matti nadat hij op een kotfeestje in een keldergat viel en verkeerd neerkwam. Samen met haar man, dochter en vele vrienden houdt ze de nagedachtenis aan Matti levend.

Paul is achtentachtig en heeft al zijn jongere broers, zussen en ook zijn echtgenote overleefd. Hij geniet nog elke dag van het leven.

'Voor Altijd' is een programma van Borgerhoff & Lamberigts TV voor Eén.

'Voor Altijd', zondag 1 november om 22.20 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers