Een nieuwe reeks van 'Belga Sport': 'Daar is 'm, daar is 'm' en andere sportverhalen

zondag 30 september 2018

'Belga Sport' is terug. Tussen 2007 en 2013 programmeerde Canvas 50 afleveringen van de veelgeprezen reeks. Vorig jaar werden acht nieuwe afleveringen gemaakt en daar komen nu nog eens acht documentaires bij over memorabele momenten en helden uit de Belgische sportgeschiedenis.

Vier daarvan worden dit najaar uitgezonden en vier in het voorjaar van 2019.

Aan de hand van archiefbeelden en interviews met betrokkenen en kroongetuigen gaat 'Belga Sport' op zoek naar nieuwe inzichten, de volledige waarheid en de juiste toedracht van deze historische sportgebeurtenissen.

De nieuwe reeks brengt dit najaar verhalen over:

- de nationale estafetteploeg op de 4 x 100 meter bij de vrouwen, tussen 2000 en 2008
- de doorbraak in de veldritcarrière van Sven Nys in 2004
- de overwinning van België tegen Argentinië in de openingsmatch van het WK voetbal in Spanje in 1982
- de carrière van ruiter Eric Wauters

Deze negende reeks van 'Belga Sport' is opnieuw een productie van Woestijnvis. Het commentaar is nog altijd van voormalig VRT-sportjournalist Carlos De Veene.

Aflevering 1: De 4 x 100. De lange weg naar goud
In het begin van het millennium heeft België een beloftevolle sprintster: Kim Gevaert. Bij haar trainer Rudi Diels rijpt het plan om rond zijn pupil een estafetteploeg te bouwen. Wanneer hij het plan een eerste keer gaat voorstellen, staat hij na vijf minuten opnieuw buiten.

Diels blijft aandringen en mag er dan toch aan beginnen. De ploeg met Gevaert, Elodie Ouedraogo, Nancy Callaerts en Kathleen De Caluwé plaatst zich in extremis voor het WK van 2001. Het team sneuvelt er in de halve finale.

Maar de prestaties gaan snel in stijgende lijn: een vierde plaats op het EK van 2002, een zesde op het WK van 2003 en op de Spelen van 2004. Ondertussen is Kim Gevaert in de individuele nummers Europese top geworden. Na twee keer zilver op het EK van 2002, volgen in 2006 twee gouden Europese medailles op de 100 en 200 meter.

Op het WK van 2007 in Osaka wordt Gevaert 5de op de 100 meter. Haar persoonlijke ambities op de 200 meter besluit ze opzij te schuiven om alles op de 4x100 te kunnen zetten. Het resultaat is brons. Meteen de eerste Belgische atletiekmedaille bij de vrouwen op een WK ooit.

Het sein ook voor de concurrentie om die Belgen ernstig te nemen.

Op Gevaert na zijn de Belgen individueel niet zo sterk, maar het zijn vriendinnen en ze vormen een echte ploeg, die ook traint in functie van 4x100 meter en op stokwissels.

In de zomer van 2008, net voor de Olympische Spelen van Peking, kondigt Kim Gevaert haar afscheid aan: het zal haar laatste seizoen zijn. Het is nu of nooit voor de Belgen. En voor Kim Gevaert de laatste kans om individueel te schitteren. Maar ze kan zich niet plaatsen voor de finale van de 100 meter en laat de 200 meter schieten om zich te concentreren op de estafette.

De rest is Belgische sportgeschiedenis. In de finale finishen favoriet Jamaica en ook Groot-Brittannië niet, door foute stokwissels. Zo snellen Gevaert en co naar zilver, na de Russen. Maar 8 jaar later, in 2016, na hertesting van de urinestalen, blijkt dat de Russen doping hadden gebruikt. En zo krijgen Olivia Borlée, Hanne Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert alsnog een gouden medaille.

Regisseur: Kristof Van Den Bergh / Reporter: Niko Lainé
Getuigen: Elodie Ouedraogo, Kim Gevaert, Olivia Borlée, Hanne Mariën, Rudi Diels

'Belga Sport', vanaf maandag 1 oktober om 21.30 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers