Loc Van Impe: de nationale tv-chef van Belgi - INTERVIEW

zaterdag 31 augustus 2019
Foto: TVvisie - © Nico De Freyn 2019

Maandag start het nieuwe programma 'Loc: Zot van Koken'. De jonge tv-maker en gepassioneerd (hobby-)kok Loc Van Impe mag zich vanaf dan de nieuwe huischef van VTM n RTL-TVI noemen.

Van Impe is geen kok van opleiding, hij is tv-maker, maar wel écht zot van koken. Zijn passie bleek alvast uit een babbel die TVvisie met hem had.

Loïc, eindelijk je eigen kookprogramma op tv!

'Ja, zot hé? Het is een serieus avontuur, maar het is ongelooflijk spannend. Al van kleins af wilde ik voor tv werken, zei dat altijd tegen mijn mama en later ben ik dan televisie gaan studeren en achter de schermen bij VTM terecht gekomen. Om dat nu te mogen combineren met koken, mijn passie, dat is gewoonweg een droom die uitkomt.'

En het blijft niet bij VTM alleen.

'Wat het inderdaad nog zotter maakt, is dat ik mijn ding mag doen op zowel de Vlaamse als Franstalige televisie, want 'Zot van Koken' komt naast VTM ook op RTL-TVI. Voor mij is het superbelangrijk om de twee landsdelen te vertegenwoordigen. Als fiere Belg is dat voor mij echt belangrijk.'

Je bent onze eerste ‘nationale’ tv-chef?

'Ik zou al superblij zijn geweest, mocht een van de twee zenders gezegd hebben dat ze het programma wilden maken. Maar het is echt wel een luxe nu om het programma voor de twee zenders te kunnen maken. Het is superveel werk, want beide opnames zijn identiek, alleen dan in een andere taal. Tel maar uit, 130 afleveringen opnemen op een paar maanden tijd, dat is niet simpel. Maar het is zo plezant om dit te mogen doen (glundert). En ik ga er sowieso alles aan doen om het allerbeste resultaat neer te zetten.'

Hoeveel van jezelf zit er in de recepten die je gaat gebruiken?

'Alles wat ik ga maken heb ik zelf bedacht en uitgetest. Dat was zeker een voorwaarde. Want ik wil niet zomaar gerechten staan klaarmaken die ik zelf nog nooit geprobeerd heb. Zo maak ik in de eerste week Amerikaanse chocolate chip cookies, van die koekjes met stukjes chocolade en een beetje zout. Dat recept heb ik de ik afgelopen twee tot drie jaar onderzocht, gezorgd voor een goede balans tussen de suikers en uitvoerig getest om een zachte binnenkant te krijgen én krokant aan de buitenkant. Heb die koekjes heel veel klaargemaakt in het verleden, dus dat is logisch dat die in de reeks zitten.'

Hoe passioneel ben je daar dan mee bezig?

'Een dag heeft 24 uur. Ben eigenlijk constant aan het brainstormen met mezelf. Receptideeën heb ik genoeg, maar het is de verwezenlijking die voor mij telt. Je moet testen, zien dat het er een beetje goed uit ziet. En het moet ook entertainend genoeg zijn voor de kijker. Want dat is uiteindelijk wel voor wie je kookt. Je kan super specifieke dingen maken, maar je moet ook beetje in het achterhoofd houden dat het voor televisie is. Het moet dus boeiend en interessant zijn. Dat is een beetje de middenweg zoeken. Zelf ga ik sowieso veel bijleren door het gewoon te doén. Ik kijk ook uit naar de reactie van de kijkers. Ben benieuwd naar de interactie met het publiek. En ik wil zeker naar hen luisteren. Want het zijn uiteindelijk die mensen waarvoor ik het allemaal doe.'

Je voorgangster Sandra Bekkari legde heel erg de nadruk op gezonde voeding. Maar jij gaat breder?

'Zo zit ik ook in mekaar. Sandra Bekkari is voedingsdeskundige. Zij is een echte professional. Zelf ben ik dat totaal niet, ik wil niet pretenderen dat ik een gezondheidsgoeroe ben. Dat ben ik echt niet. Maar ik wil wel helpen mensen te doen beseffen hoe belangrijk het is om gezond te eten. Mij hoor je niet zeggen dat wat ik maak altijd gezond is, ben geen diëtist. Maar ik geloof wel in evenwichtig eten. Zo is er niets mis met een goed stukje rundsvlees op de barbecue met bearnaisesaus. Dat is keilekker samen met een goed fris slaatje en bijvoorbeeld kombucha (soort thee, nvdr) die ik momenteel zelf aan het brouwen ben. Ik hou erg veel van variatie. Soms wat vettiger en soms wat gezonder. Dat houdt het ook spannend. (lacht).'

Veel succes en blijf vooral 'Zot van Koken', Loïc!

'Loïc: Zot van Koken', vanaf maandag 2 september rond 18.00 uur op VTM.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers