Mogelijk een derde minder abonnees voor Telenet

maandag 3 maart 2014

Het Europees Hof van Justitie heeft geadviseerd om de Interkabel-deal tussen Telenet en de intercommunales te vernietigen. Volgens weekblad Trends zal de Raad van State die beslissing volgen.

De deal leverde de gemeenten 350 miljoen euro op, Telenet hield er 800.000 abonnees aan over, zowat een derde van zijn gebruikers.


Het Europees Hof is van oordeel dat Interkabel, dat intercommunales Infrax (de vroegere Inter-Media, Integan, PBE en WVEM) en Integan verenigt, ook anderen had moeten laten bieden op zijn abonnees, zoals Belgacom. Drie dagen na het originele akkoord in 2008 had de provider al gevraagd een bod uit te mogen brengen. Interkabel weigerde dat, waarop een kort geding voor de burgerlijke rechtbank van Antwerpen volgde. Na heel wat juridisch getouwtrek leek Telenet zijn slag thuis te halen, in afwachting van de uitspraak ten gronde door de Raad van State.

De Raad van State stelde daarop enkele vragen aan het Europese Hof van Justitie, onder andere over het vrije verkeer van goederen en diensten, en het eventuele voorkooprecht van Telenet dat volgde uit eerdere afspraken met Interkabel. Was  er voor de intercommunales een 'objectieve rechtvaardigingsgrond' om geen marktbevraging te doen? 'Neen', stelde het Europees Hof in een arrest dat gepubliceerd werd op 14 november vorig jaar.

Wim Dries, voorzitter van Infrax, bevestigt aan Trends dat er reeds afspraken bestaan met Telenet over de mogelijke gevolgen van een vernietiging van de deal. Hij acht de kans dat de Raad van State het Europees Hof volgt '99 procent'. Met die beslissing kan Belgacom vervolgens naar de burgerlijke rechtbank stappen om een schadevergoeding te eisen. De intercommunales zouden de eerste 20 miljoen van die claim op zich nemen.

Zeker is dat de uitspraak van de Raad van State niet zomaar genegeerd kan worden. De eigenlijke ontbinding van het akkoord is echter een zaak voor de burgerlijke rechtbank. De uitkomst van de zaak is nog erg onduidelijk.

Bron: Trends, Het Nieuwsblad

DOSSIER: Uitzendrechten voetbal 2014-2017

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers