Nieuwe structuur VRT-nieuwsdienst voorgesteld

dinsdag 17 april 2007

Vanaf deze zomer verhuist de nieuwsdienst van de VRT naar een nieuw modern gebouw en verandert het ook meteen volledig van structuur. Zo zullen de verschillende nieuwsredacties van radio, tv en ook internet veel nauwer gaan samenwerken.

H


et nieuwe gebouw, dat net naast de huidige gebouwen staat, is gemaakt met zo weinig mogelijk muren om geen obstakels meer te vormen tussen de verschillende redacties, en dat is ook nodig om het doel van de nieuwe nieuwsdienst te bereiken. Pieter Knapen, sinds enkele weken algemeen hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, lichtte het hele project toe. 'Dit nieuwe project was nodig omdat er vaak en heel snel grote veranderingen plaatsvinden in het medialandschap. Bovendien evolueert de VRT van een analoge naar een digitale omroep. Met dit nieuwe project willen we het bestaande aanbod verbeteren en differentiëren. We willen ook klaarstaan voor de toekomst. Het is niet de bedoeling om onze nieuwsdienst overhoop te gooien telkens een nieuw medium zich aanbiedt.'

Brigitte Vermeersch, sinds januari 2005 projectleider van de werkgroep nieuwsdienst, legde de hele structuur uit. 'We zullen in de nieuwsdienst gebruik maken van het tafelmodel, wat wil zeggen dat we gaan werken met uitzendredacties en vier themaredacties. De themaredacties (binnenland, buitenland, sport, regio), die bestaan uit journalisten uit zowel tv, radio als internet, zullen het nieuws uit hun sector verzamelen en verwerken.'

De uitzendredacties (radio, TV en internet) zijn verantwoordelijk voor hun eigen medium en verwerken het nieuws op maat van hun eigen medium. De twee soorten redacties zullen tweemaal per dag volgens het tafelmodel overleggen. Voor de themaredacties zal Jan Bouveroux de taak van hoofdredacteur op zich nemen, bij de uitzendredacties wordt dat Wim Willems.

Wat de duiding betreft verandert ook wat bij de VRT. Er zal een onderscheid worden gemaakt tussen 'dagduiding' en 'duiding los van de dag'.  De dagduiding zal bestaan uit programma's die elke dag worden uitgezonden en nauw samenhangen met het nieuws, zoals Terzake. Sigfried Bracke wordt hoofdredacteur van de afdeling.

Elk programma dat behoort tot de categorie 'duiding los van de dag', heeft zijn eigen redactie die soms weken werkt aan hetzelfde programma. De man die als hoofdredacteur zal optreden in deze afdeling is Kris Hoflack.

Om de samenwerking optimaal te laten verlopen zal de nieuwsdienst gebruik maken van een digitaal platform, waarop beelden en geluid snel kunnen worden uitgewisseld. Op de nieuwe werkvloer zullen 315 mensen aan de slag gaan, waaronder 200 journalisten. Het nieuwe gebouw moet veel toegankelijker zijn met minder liften, een lager energieverbruik en heel veel natuurlijk licht. Twee architectenkantoren hebben de plannen getekend : Arch+i uit Leuven, die ook het Flagey-gebouw hebben gerenoveerd, en het Antwerpse Storme-Van Ranst.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers