VRT MAX-docu 'FIRE' zwaar onder vuur

vrijdag 2 september 2022
Foto: VRT MAX - © VRT 2022

Nog jong en al op pensioen. Dat is het FIRE-principe wat staat voor Financial Independence, Retire Early. En daar draait een vierdelige docureeks op videoplatform VRT MAX om. Maar de reeks krijgt ondertussen kritiek uit allerhande hoeken.

VRT MAX portretteert in 'FIRE: Vroeg op Pensioen' een aantal jonge mensen die rijkelijk leven en niet meer hoeven te werken. Zij maakten vooral fortuin door te beleggen in bijvoorbeeld cryptomunten. Maar zo simpel als het lijkt, is het allemaal niet. Financieel expert en professor economie Pascal Paepen spreekt zelfs van 'pure oplichterij'. Over een van de deelnemers aan het programma zegt hij: 'Die jongen beseft het niet, maar die wordt opgelicht. Hij moet geholpen worden, maar wat doet de VRT? Ze geeft hem een podium. Puur voor sensatie.'


Sebastien Aguilar beheert de Facebookpagina FIRE Belgium en is evenmin opgezet met de serie. 'Wij voelen ons misbruikt. Niemand in onze community wil zich associëren met deze docu. Crypto is iets wat de meesten afzweren, omdat het te risicovol is. En forex trading is iets wat níémand van ons doet. Dat is als spelen op de roulette, maar dan erger', zegt hij in Het Laatste Nieuws. Aguilar stelt dat hij eerst ook gevraagd was om deel te nemen aan de reeks, maar uiteindelijk vonden de makers zijn leven 'te saai'.

Verder noemde de financiële waakhond FSMA het programma al 'gevaarlijk en onrealistisch'. En ook uit politieke hoek komt commentaar op 'FIRE'. Mediaminister Benjamin Dalle bemoeit zich doorgaans niet met de programmering van de VRT, maar Het Laatste Nieuws weet dat hij nu 'danig bezorgd is' en hij zou de VRT hebben gevraagd om tegemoet te komen aan de kritiek. De openbare omroep heeft voorlopig nog niet officieel gereageerd.

Bron: Het Laatste Nieuws

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers