VRT NU en VTM GO steeds populairder

maandag 25 november 2019

Online naar VRT en VTM kijken zit duidelijk in de lift. VRT NU, het online platform van de openbare omroep, telt na drie jaar al meer dan 2,5 miljoen gebruikers. VTM GO, dat in april dit jaar van start ging, telt momenteel bijna een half miljoen leden, maar ziet dat aantal in sneltempo groeien. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Twee conclusies kunnen we alvast trekken. Ten eerste doen programma’s die op televisie mooie kijkcijfers behalen het ook online zeer goed, en ten tweede vormt online kijken steeds meer een aanvulling op lineair kijken.


De twee programma’s die het vaakst online bekeken worden, zijn 'Thuis' en 'Familie', de twee populaire soaps van respectievelijk de VRT en VTM. 'Dat is op zich best logisch', laat woordvoerster van VTM Sara Vercauteren weten. 'Meer afleveringen zorgen voor meer views, en 'Thuis' en 'Familie' worden nu eenmaal elke werkdag uitgezonden. Hetzelfde kunnen we zeggen over bijvoorbeeld 'De Buurtpolitie' of 'Sara', de populaire telenovelle met Veerle Baetens.'

Verder valt het op dat de Vlamingen online resoluut voor programma's van eigen bodem kiezen. Bij de VRT bestaat de volledige top tien zelfs uit uitsluitend Vlaamse programma’s. 'Op VRT NU bieden we ook buitenlandse series en films aan, maar de kijkers zien Eén en Canvas in de eerste plaats nog steeds als een platform voor eigen producties', laat Hans Van Goethem, woordvoerder van de VRT, optekenen in Het Nieuwsblad. Eenzelfde trend zien we overigens ook bij VTM. 'De lokale programma’s blijven de rode draad in onze programmatie, zowel op televisie als online', klinkt het aan de Medialaan.

Op VRT NU zien we echter iets merkwaardigs. De helft van de top tien bestaat namelijk uit actuaprogramma’s. Op 'Het Journaal' na zijn dat programma’s die haast nooit in de top tien van de klassieke kijkcijfers staan. 'De VRT staat symbool voor betrouwbare actuaprogramma’s. Die programma’s komen meerdere keren per week op televisie en dat leidt tot meer online views. Het publiek wordt ook steeds jonger en jonger en verkiest online kijken. 'De Ideale Wereld' is daar een goed voorbeeld van', zegt Hans Van Goethem.
VTM ziet deze evolutie echter niet. Het enige echte actuaprogramma, namelijk 'VTM Nieuws' staat wel degelijk op VTM GO, maar is niet terug te vinden in de top tien. 'Kijkers kijken liever rechtstreeks naar actuaprogramma’s. Online kijken is beter geschikt om nadien programma’s te bekijken', klinkt het bij VTM.

Beide zenders zijn het er wel over eens dat online kijken vooral aanvullend werkt en geen invloed heeft op de kijkcijfers. Het zondagavondprogramma 'De Twaalf' werd bijvoorbeeld al door 70.000 kijkers integraal bekeken op VRT NU, terwijl meer dan een miljoen mensen de reeks gewoon op televisie volgen. Hetzelfde geldt voor 'Thuis', en ook voor 'Familie'. 'VTM GO is vooral populair bij jonge kijkers', verduidelijkt Sara Vercauteren van VTM. 'Dat zijn vooral mensen die misschien nooit op een klassieke manier naar televisie gekeken hebben. Ze willen zelf kiezen hoe en wanneer ze tv kijken en met VTM GO willen we hen op hun wenken bedienen.' 'Ook VRT NU is op die manier ontstaan', besluit Hans Van Goethem. 'De hoeveelheid mensen die ook online naar tv kijkt, neemt steeds toe en dat verklaart het succes van online platforms.'

Bron: Het Nieuwsblad

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo BNNVARA logo

Schrijver Onno Blom zet de zoektocht naar het verleden van zijn familie voort en bezoekt de artillerie van de landmacht. Samen met militair historicus Herman Amersfoort gaat hij naar de Grebbelinie en de Soesterduinen, om te kijken waar het Nederlandse leger en zijn grootvader in de vijf oorlogsdagen in mei 1940 stonden opgesteld. Onno's vader Hans vertelt hoe het contact met de NSB-kant van de familie onhoudbaar werd toen opa Jan bij het verzet ging. Ze vinden een NSB-krant waarin overgrootvader Johan het bestaan van Jan zelfs doodzwijgt. Onno bezoekt boerderij Hoogwerf, de plek waar de verzetsgroep van opa Jan is ontstaan.
br>'In de Ban van Goed en Fout', om 23.05 uur bij BNNVARA op NPO,2.

Dossiers