Creatief concept Eurovisie Songfestival 2020 ontwikkeld met ruim 100 Nederlanders

donderdag 5 september 2019

Na 40 jaar organiseert Nederland in 2020 weer het Eurovisie Songfestival. Deze 65ste editie moet een evenement worden waarin Nederland zich herkent en dat Europa verrast, vond de Songfestival-organisatie.

'We wilden het concept voor dit Eurovisie Songfestival niet in een vergaderzaaltje in Hilversum bedenken. Juist omdat we met dit evenement Nederland internationaal in de schijnwerpers zetten, besloten we al in een vroeg stadium om eerst eens heel goed te gaan luisteren', aldus Sietse Bakker, Executive Producer Event van het Eurovisie Songfestival 2020.


'We willen dat het Eurovisie Songfestival een evenement wordt waarin Nederland zich herkent en dat Europa positief verrast', vertelt Sietse Bakker. 'Nederlanders zijn creatief, zeker op het gebied van televisie maken en evenementen organiseren. We hebben ervoor gekozen die creativiteit aan te spreken om het evenement in 2020 naar een hoger plan te tillen. Niet per se groter, wel beter.'

Een groep van bekende en onbekende Nederlanders  - de 'Magic 100' - werd gevraagd mee te denken hoe het Eurovisie Songfestival beter kan en anders zou moeten: leuker om te kijken, aantrekkelijk voor een bredere doelgroep, hoe kijkers voor en tijdens de shows actiever te betrekken en iets positiefs achter te laten. Kijkers werd door middel van straatinterviews gevraagd wat zij van het aankomende songfestival verwachten en er werden telefonische interviews gehouden met sleutelfiguren uit de Nederlandse muziek, cultuur, politiek, mode en media. Een diverse groep van tientallen experts werd in workshops gevraagd om oplossingen te vinden voor concrete uitdagingen.

Ook werd deze week een workshop in Rotterdam georganiseerd met experts en betrokkenen, om de kersverse gaststad in de gelegenheid te stellen hun visie op het Eurovisie Songfestival in hun stad te delen met de organisatie. Uiteindelijk werd met ruim 170 mensen gesproken.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het creatieve concept van het Eurovisie Songfestival 2020. Voor de ontwikkeling van een bijpassende huisstijl is een uiteenlopende selectie van Nederlandse creatieve bureaus uitgenodigd. Later deze maand zal het team vanuit de NPO, NOS en AVROTROS het concept ter goedkeuring voorleggen aan de EBU (European Broadcasting Union).

DOSSIER: Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers