Floris Kortie op zoek naar de verhalen van onverwachte klassieke muziekliefhebbers

zondag 13 oktober 2019

In het tv-programma 'Podium Witteman Hart & Ziel' ontmoet Floris Kortie mensen in wie je niet meteen het stereotype klassieke muziekliefhebber herkent.

Zij vertellen hem hun persoonlijke verhaal bij een van de stukken uit de 'Hart & Ziel Lijst' van NPO Radio 4. Aan het eind van het verhaal nodigt Floris de geportretteerden uit om naar een vertolking van hun favoriete muziekstuk te luisteren door Club Classique. Dit zorgt voor ontroerende momenten.

Met dit programma sluit de NTR op NPO 2 aan bij de 'Hart en Ziel Lijst' van NPO Radio 4, de Top 300 van de klassieke muziek. Deze lijst bestaat uit de 300 favoriete werken van luisteraars van Radio 4.

Maandag 14 oktober
Als 11-jarig jongetje krijgt cabaretier Nabil Aoulad Ayad (35 jaar) een abonnement op de Efteling. Elke dag is hij daar na schooltijd met zijn vriendjes te vinden. Daar komt hij voor het eerst in aanraking met klassieke muziek. Voor Nabil betekent de Danse Macabre van Saint-Saëns, dat gespeeld wordt in het Spookslot, de eerste stap naar zijn grote liefde voor klassieke muziek, die tot op heden voortduurt.

Dinsdag 15 oktober
Tandarts Iris de By (27 jaar) werd al meegenomen naar de opera toen ze een paar maanden oud was. Liefde voor opera is haar zogezegd met de paplepel ingegoten en dat is zo gebleven. In haar tandartsenpraktijk luistert ze de hele dag naar opera’s en in haar vrije tijd bezoekt ze vaak een mooie uitvoering. Haar favoriete opera is La Bohème van Puccini.

Woensdag 16 oktober
Actrice en zangeres Merol (27 jaar) speelde als kind mee in de opera Akhnaten van Philip Glass. Hier is haar liefde voor klassieke muziek en met name Philip Glass ontstaan. In haar eigen muziek spelen zelfspot en humor een grote rol en is minder plaats voor emotie. Bij het luisteren van klassieke muziek voelt ze die beperkingen niet en dat vindt ze heerlijk.

Donderdag 17 oktober
Portier Walther Brathwaite (58 jaar) ontmoette zijn vrouw Dorothee toen hij ging werken bij het Concertgebouw. Hun liefde groeide langzaam, maar gestaag en mondde tien jaar geleden uit in een prachtige huwelijksvoltrekking op het grote podium van het Concertgebouw. Het muziekstuk 'The lark ascending' van Vaughan Williams speelde een grote rol op deze dag en betekent tot op heden nog heel veel voor Walther en Dorothee.

Vrijdag 18 oktober
De voornaam van 'stadsdichter van Amsterdam' Gershwin Bonevacia (26 jaar) vindt zijn oorsprong bij zijn opa en oma op Curaçao. Zij draaiden de muziek van George Gershwin elke dag en ze vernoemden zelfs hun zoon naar de componist. Gershwin senior heeft zelf weinig met de muziek, hij houdt meer van reggae, maar op zijn zoon is de liefde voor de muziek van de Amerikaanse componist zeker overgeslagen.

'Podium Witteman Hart & Ziel', maandag 14 t/m vrijdag 18 oktober direct na 'Nieuwsuur' op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers