Het nieuwe RTL Z: Business, not as usual

dinsdag 25 augustus 2015

Vandaag start het aftellen naar het nieuwe RTL Z met een teaser-commercial die vanaf vanavond op alle RTL–zenders is te zien. Op maandag 7 september start het nieuwe RTL Z als dé plek voor nieuws, informatie en inspiratie voor ondernemende mensen.

Met een eigen televisiezender, website, app en events richt het nieuwe RTL Z zich voortaan op de pijlers Nieuws, Business, Finance, Tech en Life.


Joris van Lierop, uitgever RTL Nieuwsgroep: 'Het nieuwe RTL Z is positief en kijkt vooruit. RTL Z onderzoekt de feiten en laat zien waar de kansen liggen. We zijn er voor mensen met ambitie. Nieuwsgierige mensen die vooruit willen en ondernemend in het leven staan. Jong en oud, man en vrouw, van MKB tot grootzakelijk, van apotheker tot ZZP-er, van ondernemers tot professionals uit het bedrijfsleven. Dit alles onder de noemer: Business, not as usual.'

Kanaal 11 & 12
RTL Z heeft vanaf 7 september een eigen televisiezender, die met de posities 11 (KPN) en 12 (Ziggo) in het digitale basispakket bijna overal in Nederland vrij te ontvangen is. RTL Z blijft van de RTL-zenders de plek voor (breaking) nieuws, maar focust zich ook duidelijk op zijn nieuwe pijlers Business, Tech, Life en het vertrouwde Finance. Met inhoud en waar mogelijk ook zeker een dosis humor.

Marco Louwerens, zenderdirecteur RTL Z: 'Onze doelgroep heeft nu nog geen eigen plek in het zenderlandschap. Natuurlijk zijn er genoeg interessante televisieprogramma’s te noemen, maar met het nieuwe Z bieden we een plek die altijd en overal voorziet in de behoeften en interesses van ondernemende mensen.'

De avondprogrammering van het nieuwe RTL Z biedt verdieping, achtergronden en ontspanning.

Op weekdagen is de avond van RTL Z herkenbaar geprogrammeerd:

18.00u – Z Today. Presentatie: Peter van Zadelhoff
20.30u – Z Doc
21.30u – Van Liempt Live. Presentatie: Paul van Liempt
22.30u – Themaprogramma’s, iedere werkdag een ander programma:  Bright TV (tech),  Money Talks (personal finance), Toekomstmakers (innovatie), Dunk! (opinie) en Z in Zaken (business).
23.00u – Z Talks. Presentatie: Jim Stolze
23.15u – Van Liempt Live herhaling

Overdag legt  RTL Z de focus op algemeen nieuws en financieel-economisch nieuws.

Meer dan televisie
Joris van Lierop, uitgever RTL Nieuwsgroep: 'Ondernemende mensen bereik je niet alleen via televisie, maar zeker ook digitaal en via events. Dat zijn juist de manieren om deze groep te bereiken en met elkaar in contact te brengen. We willen niet alleen 'zenden' maar ook interactie en een netwerk creëren. Daarom lanceren we 7 september niet alleen een televisiezender, maar ook een geheel vernieuwde site, app en starten we met een aantal nieuwe events.'

Z online en mobiel
Op rtlz.nl en de Z-app ligt de focus op nieuws en achtergronden binnen de pijlers Nieuws, Business, Finance, Tech en Life. Daarnaast biedt Z online ruimte aan columnisten, analyses en achtergrondverhalen. Televisieprogramma’s zijn online on demand terug te kijken, ook op mobiel via de Z-app.

Z verbindt met events
Via diverse events, zowel online als live door het hele land,  deelt RTL Z actuele, direct toepasbare kennis en zorgt voor verbinding  door mensen met elkaar in contact te brengen. Voorbeelden hiervan zijn Doordenkers Avondseminars, de Accenture Innovation  Awards, EY Entrepreneur Of The Year, de netwerkbijeenkomsten van Six Handshakes en het jaarlijkse tech event Bright Day.

Nieuwe Look & Feel

Vooruitgang uitgangspunt van nieuwe vormgeving
RTL Z krijgt een nieuwe vormgeving, die herkenbaar de link legt met het huidige RTL Z Nieuws. De Z in het logo is vernieuwd en krachtig neergezet. Ontwerpbureau Smörgåsbord tekende voor de vormgeving, zowel voor de algemene huisstijl als de zendervormgeving. Ook hier staan vooruitkijken en vooruitgang centraal. Dit betekent dat alles zich rondom een vast punt aan de horizon centreert, het zogenaamde 'one point perspective' naar de signatuur van filmregisseur Stanley Kubrick.

Audiovormgeving en station voice
De audiovormgeving is ontwikkeld door Martijn Schimmer, die ook de huidige audiovormgeving voor RTL Nieuws ontwikkelde. Jan Douwe Kroeske is aangetrokken als station voice. Zenderdirecteur Marco Louwerens over de keuze voor Kroeske: 'Jan Douwe heeft een markant stemgeluid, dat rust en vertrouwen uitstraalt. Een belangrijk gegeven voor een station als de onze, dat iedereen van de juiste, betrouwbare informatie wil voorzien , op wat voor gebied dan ook. Jan Douwe was de eerste die ik belde en ik ben blij dat hij aan boord is.'

Brede marketingcampagne stelt  vernieuwing door ideeën centraal
De teaser-commercial is onderdeel van een bredere marketingcampagne. Deze start 7 september met als doel het publiek met het nieuwe Z kennis te laten maken. De marketingcampagne is sterk visueel  en focust op vernieuwing en inspirerende ideeën die de wereld in beweging brengen. Creatief bureau WE ARE Pi produceerde de campagne voor RTL Z.

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers