Jasper Krabbé op stap met culturele makers voor portrettenreeks

donderdag 9 februari 2023
Foto: © AVROTROS 2023

'Een portret van iemand maken is voor mij een reis door iemands leven. Om de kern van iemand te vangen in een portret leer ik iemand het liefst ook kennen.'

Een portret is niet alleen een weergave van het uiterlijk van de geportretteerde, maar juist ook van diens binnenwereld. Kunstenaar Jasper Krabbé geeft in zijn nieuwe programma 'Portretten van Krabbé' inzicht in dit bijzondere proces van inspiratie en creatie. Hij gaat in een reeks van vier afleveringen een weekend lang op pad met -in volgorde van uitzending- tv-maker en wereldreiziger Tom Waes, actrice en schrijfster Joy Delima, schrijfster en actrice Kim van Kooten en muzikant en bandleider Ernst Jansz (Doe Maar), met als resultaat een persoonlijk portret.


Jasper Krabbé bezoekt samen met zijn gasten plekken die belangrijk voor hen zijn geweest, want om een treffend portret te kunnen maken, wil hij zo dicht mogelijk tot de kern van de te portretteren gast komen. 'Ik wil horen wat mijn gasten beweegt en raakt, wat hen heeft gemaakt tot wie zij nu zijn, waar hun roots liggen. Al die indrukken probeer ik daarna op de één of andere manier mee in mijn werk te nemen', aldus Jasper Krabbé.

Met Tom Waes bezoekt Jasper onder andere café d’Anvers in het ruige deel van Antwerpen waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt. Ze doen ook zijn geboorteplek aan; het rustige Edegem waar hij vroeger al zijn streken moest opbiechten bij meneer pastoor. Onder de Erasmusbrug in Rotterdam voelden Joy Delima en haar zus zich ‘on top of the world’. Joy laat Jasper de plek en het gevoel ervaren. Ook bezoeken ze samen de Toneelschool in Arnhem; de plek waar Joy merkte dat ze opnieuw moest uitvinden wie zij is. Kim van Kooten laat Jasper kennismaken met de snackbar waar ze als 7-jarige regelmatig álles bestelde wat ze maar op kon. Samen praten ze onder andere over de kracht van humor tijdens de moeilijke momenten in het leven. Met Ernst Jansz gaat hij terug naar zijn ouderlijk huis in Amsterdam waar hij opgroeide met zowel Chopin als Indonesische muziek. Op zijn geliefde Texel laat Ernst Jansz Jasper horen hoe belangrijk deze plek is voor zijn huidige band.

Tijdens de reis vormt Jasper zich, tussen de activiteiten door, een beeld van al die kenmerken die samen iets over zijn hoofdgast zeggen en start hij met schetsen. Terug in zijn atelier gaat Jasper Krabbé aan de slag met alle schetsen, persoonlijke verhalen en plekken in zijn achterhoofd om tot zijn ultieme portret te komen. Als finale komt natuurlijk het spannendste moment: de onthulling van Jaspers portret aan de hoofdpersoon.

'Portretten van Krabbé' wordt in opdracht van AVROTROS geproduceerd door CCCP.

'Portretten van Krabbé', vanaf woensdag 29 maart om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers