Jesse Jackson in 'MTV Coolpolitics': 'Nederland is land van apartheid en slavernij'

woensdag 17 februari 2010

Op vrijdagavond 19 februari om 18.00 uur zendt MTV de 'MTV Coolpolitics Special' uit van het debat over intolerante Nederlanders en asociale allochtonen met Jesse Jackson, Robert Vuijsje, Eric Corton en Hans van Baalen. De opnamen vonden plaats tijdens een spraakmakende avond in Boom Chicago over zogenaamde 'koppelteken-jongeren' (Marokkaanse – Nederlanders, African – Americans) in Nederland en Amerika. De discussie ging er verhit aan toe en werd gevoed door scherpe vragen uit het betrokken publiek. De hoofdvraag tijdens het debat was of het Amerikaanse model van 'koppelteken-burgers' ook hier zou kunnen werken.

Tijdens het debat karakteriseerde Jesse Jackson Nederland als het land van apartheid en slavernij en werd Robert Vuijsje door het publiek ondervraagd over zijn vermeende stelling dat intellectuele negerinnen niet bestaan.


Eregast was de bekendste 'African-American' politicus na president Obama: Reverend Jesse Jackson. Deze eerste zwarte presidentskandidaat stond naast Martin Luther King toen deze werd vermoord en heeft zijn leven gewijd aan het strijden voor gelijke rechten voor iedereen.

Ook schrijver en journalist Robert Vuijsje nam deel aan het debat. Zijn succesvolle en confronterende debuutroman 'Alleen maar nette mensen' over een Marokkaans ogende Joodse jongen en zijn liefde voor een negerin, kreeg behoorlijk wat kritiek van zwarte vrouwen die hem koloniaal seksisme verweten.

Daarnaast versterkte muziekgoeroe en 3FM-dj Eric Corton het debat. Hij zit onder de tattoos, speelt gitaar alsof zijn leven ervan af hangt en zegt geen 'nee' tegen een dubbele Jack Daniels. Kortom: Corton ademt Rock ’n Roll en liet als debatgast tevens zijn voorliefde voor de betere gesprekken zien, gecombineerd met een enorme portie sociale betrokkenheid.

Last but not least maakte de veelbesproken Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) het rijtje compleet, en stookte het debatvuurtje flink op met zijn visie op identiteit en integratie.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo FOX logo

Atwaters werelden komen samen wanneer er een kind omkomt in zijn gebouw in Burnside. Atwater en zijn vader Lew moeten tegen wil en dank samenwerken aan deze gruwelijke zaak.

'Chicago P.D., om 21.00 uur op FOX.'

Dossiers