Najaar BNN-VARA: breder dan ooit

maandag 24 augustus 2015

BNN-VARA pakt het nieuwe seizoen flink uit voor een breed n jong publiek. Van een tiendelig eerbetoon aan de arbeider in de documentaireserie 'De Strijd' (met Gerdi Verbeet en Erik Dijkstra) tot een spectaculaire talentenjacht naar de beste urban sporter van Nederland in 'The Freestyle Games' (met Jan Versteegh en Geraldine Kemper).

Van De levende Rivier, een indrukwekkende driedelige 'Vroege Vogels'-special van 'Nieuwe Wildernis'-maker Ruben Smit, tot de lekker vieze smaak van 'Roem' in het nieuwe programma van Filemon Wesselink.


Het nieuwe seizoen brengt ook splinternieuw drama: het antwoord op 'Volgens Robert' in 'Volgens Jacqueline' (met Peter Blok en Jacqueline Blom), het rauwe leven van een kickbokser in 'Vechtershart' (met Waldemar Torenstra), het leven van een politiek incorrecte lerares in 'Tessa' (met Thekla Reuten) en 'De Affaire', een miniserie waarin journalistieke kwesties uit de werkelijkheid in een fictieve arena worden ontrafeld (met Peter Blok en Kiki van Deursen).

Sinan Can gaat vijf jaar na de Arabische Lente terug naar deze regio om te achterhalen hoe het 'Leven na de Lente' er uit ziet. Fidan Ekiz reist voor 'De Pen en het Zwaard' naar conflictgebieden om te onderzoeken en te ervaren wat de drijfveer is van onafhankelijke journalisten die te maken hebben met continue dreiging. En Sophie Hilbrand duikt in 'Sophie in de Kreukels' in de wereld van botox en fillers. En dat is nog maar een kleine greep uit het totale aanbod van BNN-VARA in seizoen 2015-2016.

Algemeen directeur Gerard Timmer is trots op het lef van zijn fusieomroep: 'BNN-VARA is het huis van twee ijzersterke mediamerken: BNN en VARA. We zetten in op een breed én jong publiek en nemen de ruimte om de kijker en de luisteraar te bedienen via de vertrouwde maar ook de nieuwe media: de media die we kennen en de media die we willen onderzoeken. Ogenschijnlijk doen we dat vanuit twee uiteenlopende flanken, die van BNN en die van VARA, maar wat al onze makers met elkaar verbindt is lef. Dat is het DNA van de omroep. Het vraagt om lef om met 'ZEMBLA' de onderste steen boven te willen halen. Het vraagt om lef om Coen en Sander te vervangen op NPO 3FM. Het vraagt om lef om met 18 vloggers te experimenteren in een succesvol bestaand reisprogramma. Het vraagt om lef om live op NPO1 colleges te geven. Zomaar wat voorbeelden. Ik durf de stelling aan dat BNN-VARA meer dan ooit haar lef toont in het nieuwe seizoen. En gegeven het programmapakket dat wij vandaag presenteren wil ik er nog wel één aan toevoegen: BNN-VARA kan niet zonder de publieke omroep. Maar de publieke omroep kan niet zonder BNN. En niet zonder de VARA.'

BNN-VARA zet naast de nieuwe programma’s, documentaires, cabaret en satire het komende seizoen de toon met maar liefst acht dagelijkse shows op radio en tv. Met 'De Nieuws BV' op NPO Radio 1, gepresenteerd door Willemijn Veenhoven en Eric Corton, de nieuwe ochtendshow van Gerard Ekdom op NPO Radio 2, 'Giel', 'Timur en Rámon Open Radio', 'Frank <3' en 'Dit is Domien' op NPO 3FM en 'De Wereld Draait Door' en 'Pauw' op NPO 1. Naast nieuwe programma’s blijft BNN-VARA investeren in vertrouwde titels. Dit jaar zijn er veel jubilea bij de omroep: het is niet alleen het jaar van het 90-jarig bestaan van de VARA, maar ook dat van het 20-jarig bestaan van 'ZEMBLA', het 10 jarig bestaan van 'De Wereld Draait Door', de 10de verjaardag van 'Spuiten en Slikken', het 25-jarig bestaan van 'KASSA' en het 60-jarig bestaan van 'Vroege Vogels'.

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers