Nieuw WNL-programma 'Aangehaakt' in maart op NPO 2

zaterdag 11 februari 2023

Wat bepaalt het stemgedrag? Omroep WNL brengt in aanloop naar de Statenverkiezingen het politieke wandelprogramma 'Aangehaakt' op NPO 2. Electoraal geograaf Josse de Voogd wandelt door steden en dorpen en vertelt wat hem opvalt.

Onderweg vertelt hij over de levensstijl van de kiezer. Over bakfietsbuurten en bloemkoolwijken. Over wat siertegels, muurplanten, huisdieren, rolluiken, klusbussen en aanhangers in een buurt vertellen over de stemmers.


Ook legt Josse de Voogd uit dat thema´s als gezondheid, werkgelegenheid en andere zaken een cruciale rol spelen in het stemgedrag. De kaart van het medicijngebruik kan een-op-een op de uitslagenkaarten worden gelegd. Gezondheid is -volgens De Voogd- een betere voorspeller voor stemgedrag dan inkomen. In elke aflevering noemt De Voogd tal van opmerkelijke wetenswaardigheden over stemgedrag.

In de vierdelige-serie bezoekt Josse de Voogd iedere uitzending een gemeente. Geografische factoren bepalen deels het stemgedrag. De Voogd vertelt over de politieke scheurlijnen die soms dwars door een gemeente lopen. Zo loopt de electoraal geograaf over een drassig dijkje in het Drentse Borger-Odoorn. Aan de kant op het zand stemmen de mensen voornamelijk VVD. Aan de andere kant op het veen wordt vooral PVV gestemd. In Arnhem vertelt Josse de Voogd over de zogenaamde Green Belt - de groene strook- die dwars door Nederland loopt en waar men GroenLinks, D66, Volt of Partij voor de Dieren stemt. In Helmond over typische bloemkoolwijken die je overal in Nederland vindt en gaat hij op zoek naar het meest gemiddelde huis in Nederland. Ook vertelt hij over verschillen in stemgedrag tussen het zuiden en het noorden. Nog steeds loopt er een eeuwenoude fantoomgrens tussen katholieken en protestanten door Nederland, zelfs nu nog zie je de tachtigjarige oorlog terug in de stembusuitslag. In Velsen laat Josse de Voogd zien dat het politieke onbehagen niet alleen op het platteland is terug te vinden, maar ook in de randstad.

In de serie 'Aangehaakt' komen ook de inwoners van de wijken die Josse de Voogd bezoekt aan het woord. Waar gaan de gesprekken over in het plaatselijke praathuis? Zowel over het onbehagen naar de politiek als  over oplossingen voor maatschappelijke problemen. Vaak lossen de inwoners het samen op.  In zijn kersttoespraak deed Koning Willem-Alexander een oproep: 'Haak aan, luister mee, denk mee, doe mee!' In deze serie komt niet alleen het onbehagen naar voren, maar ook mooie lokale initiatieven. Aangehaakt dus.

Aangehaakt in Arnhem
6 maart 2023, 21.15 uur, NPO2 (WNL)

Aangehaakt in Borger-Odoorn
7 maart 2023, 21.15 uur, NPO2 (WNL)

Aangehaakt in Helmond
8 maart 2023, 21.15 uur, NPO2 (WNL)

Aangehaakt in Velsen
13 maart 2023, 21.15 uur, NPO2 (WNL)

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers