'Nieuwe Blik Terug': Orville Breeveld over zwarte vergeten figuren in de Europese geschiedenis

zaterdag 25 februari 2023
Foto: © NTR 2023

Ooit gehoord van Joseph Bologne, de 'zwarte Mozart'? Of van Mary Seacole, de 'andere Nightingale'? En wie kent de vooruitstrevende beeldhouwer Edmonia Lewis of de joods-Surinaamse kunstschilder Josef Nassy die verbluffende werken maakte tijdens gevangenschap in nazi-Duitsland?

Vanaf zondag 26 februari zendt de NTR een gloednieuwe serie uit over kleurrijke figuren in de Europese geschiedenis die in hun eigen tijd furore maakten, maar al spoedig daarna werden vergeten: 'Nieuwe Blik Terug'. De serie is bedacht en wordt gepresenteerd door Orville Breeveld, die hiermee belangrijke historische personen aan de vergetelheid wil ontrukken.


'Als we uit moeten gaan van de Europese geschiedenis die we op school hebben geleerd, zijn er in de geschiedenis geen belangrijke figuren van kleur. Vroeger als kind moest ik dan noodgedwongen inspiratie uit Amerikanen als Martin Luther King en Malcolm X halen', zegt Orville Breeveld. Als musicus reisde Breeveld de afgelopen twintig jaar door Europa en ontdekte dat er wel degelijk zwarte historische personen zijn die een belangrijke rol hebben gespeeld op tal van gebieden. Van wetenschap tot kunst, van de krijgsmacht tot religie. Langzamerhand ontdekt Nederland zijn slavernijverleden, maar los van de slavernij zijn er ook positieve  historische verhalen over mensen van kleur waar Nederlanders kracht uit kunnen destilleren. 'De slavernij is zeker niet onze enige gezamenlijke historische identiteit. Onze gezamenlijke geschiedenis is veel omvangrijker en inspirerender dan de huidige geschiedenis ons wil laten geloven', aldus Orville Breeveld.

Breeveld reist in de voetsporen van zes kleurrijke, intrigerende figuren en onderzoekt hun rol in de samenleving van hun tijd. Wie waren zij? Hoe zag hun leven eruit? En waarom werden ze vergeten? En vooral: kunnen hun levens ons inspireren tot een ‘nieuwe blik terug’?

Aflevering 1: Joseph Bologne, de zwarte Mozart
Op afbeeldingen zien we hem met fraaie pruik, geheel naar de mode van zijn tijd: Joseph Bologne Chevalier de Saint-George (1745-1799), zoon van een Franse plantage-eigenaar en een tot slaaf gemaakte moeder. Als 10-jarige komt hij vanuit Guadeloupe naar Frankrijk. Daar ontpopt hij zich als virtuoos componist en violist, maar ook als schermkampioen én kolonel in het Franse leger. Ruim 200 jaar lang is zijn werk onder het stof van de geschiedenis verdwenen, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Er is zelfs een film over hem gemaakt. Wie is deze alleskunner? Waarom gingen veel van zijn composities verloren? En wat is er waar van het verhaal over zijn rivaliteit met Mozart?

'Nieuwe Blik Terug', van zondag 26 februari t/m 2 april, wekelijks om 19.25 uur op NPO 2.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Au Pairs' (BNNVARA)

De vierde au pair, Aïcha, vertrekt naar Hawaï. Ze mist haar overstap en belandt in haar eentje in Los Angeles. Bibi trekt in bij de familie Aiwohi. Haar eerste nacht draait uit op een regelrechte nachtmerrie en zorgt voor flink wat twijfel. Ook Melanie ontmoet haar gastgezin. Wat doet het met haar wanneer blijkt dat ze voor vier jonge kinderen moet zorgen? Quincy probeert een band op te bouwen met de pubers in huis.

'Au Pairs', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers