Tien finalisten innovatie-challenge Eurovisie Songfestival 2020

donderdag 12 september 2019

Met 209 inzendingen uit 39 landen is de innovatie-challenge van het Eurovisie Songfestival een overweldigend succes. De internationale techwereld reageerde enthousiast op de oproep van de publieke omroep om met creatieve en vernieuwende manieren en technologieën te komen om het publiek anders of beter te bereiken en te betrekken bij het Eurovisie Songfestival 2020.

Op maandag 30 september krijgen tien finalisten de gelegenheid hun oplossing te presenteren voor een team van experts in Vondel CS Amsterdam.


De inzendingen verschillen qua diensten en technologie enorm: van URL-shorteners en hashtag-generatoren tot aan 8K virtual reality en Artificial Intelligence-oplossingen. Ook is er een aantal event/locatie-gebaseerde voorstellen/oplossingen. Tijdens de finale zullen drie winnaars worden gekozen. Zij mogen hun toepassing voor het Eurovisie Songfestival ook daadwerkelijk gaan bouwen. Daarvoor krijgen ze €35.000 als tegemoetkoming in de ontwikkelkosten.

Martijn van Dam, bestuurder van de NPO en onder meer verantwoordelijk voor innovatie, is erg blij met het groot aantal inzendingen. 'Het Eurovisie Songfestival 2020 moet een visitekaartje worden van Nederlandse creativiteit en media-innovatie. Deze challenge past daarom prima in ons streven om de verbinding te zoeken met vernieuwende technologiebedrijven en slimme startups. De grote hoeveelheid inzendingen uit de hele wereld maken dit al een succes. Er zitten zeer innovatieve ideeën tussen dus het voorlopige resultaat is veelbelovend.'

De tien finalisten:

AngryBytes LightScripts (NL)
Dutch Rose Media (NL)
ARwall (US)
The Future Group (Noorwegen)
Seymore360/TiledMedia (NL)
Tinkerlist (BE)
TNO UWV (NL)
Sceenic (UK)
Snapscreen (AT)
Kiswe Mobile (BE)

De challenge is uitgeschreven door NPO in samenwerking met AVROTROS, NOS en de EBU (European Broadcasting Union).

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland is een samenwerking tussen NPO, NOS en AVROTROS, in coproductie met de EBU.

DOSSIER: Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers