Arnout Hauben maandag in het spoor van Joseph Abbeel

zondag 27 augustus 2017
Foto: Eén - © VRT 2017

Vroeger was de wereld groter dan vandaag. Reizen was moeilijker en avontuurlijker. Wie vertrok, kwam misschien nooit meer terug. In het nieuwe avontuurlijke reisprogramma 'De Helden van Arnout' treedt Arnout Hauben in de voetsporen van Belgen die ooit het grote avontuur hebben opgezocht, mensen die we nu nog nauwelijks of helemaal niet meer kennen.

Zij trokken weg onder de kerktoren en kozen voor een onzeker bestaan in de wijde wereld. Het waren gewone mensen, en toch hebben zij uitzonderlijke prestaties neergezet. Toen Arnout Hauben hun dagboeken en brieven ontdekte, ging zijn jongenshart sneller slaan en besloot hij om ze een voor een achterna te reizen, soms eeuwen later, op zoek naar hun verhaal.

Met cameraman Jasper Stoefs aan zijn zijde volgt Arnout onder anderen een missionaris die op bezoek ging bij de Plathoofdindianen in de Rocky Mountains. De slag om Moskou maakt hij mee met een soldaat van Napoleon – in de sneeuw en de ijzige kou. Hij reist naar Mongolië in het spoor van een dertiende-eeuwse Vlaming die een speciale boodschap had voor de Mongoolse heerser Khan. En op al zijn avontuurlijke tochten praat hij met passanten, omwonenden en bevoorrechte getuigen. Want de geschiedenis leeft voort, in elk van ons.

Naast de televisiereeks komt er ook het boek 'De Helden van Arnout'. Hiervoor werkte Arnout Hauben samen met Eric Rinckhout, voormalig cultuurredacteur bij De Morgen en auteur van twee boeken over Willem Elsschot.

Aflevering 1: Vertrekt uit Vrasene
Arnout en cameraman Jasper starten hun avontuur in Vrasene. Daar was twee eeuwen geleden de spanning te snijden toen de lotelingen werden bekendgemaakt voor het leger van Napoleon. Ook de naam van Joseph Abbeel wordt getrokken. Omdat hij erg groot is, komt hij terecht bij de carabiniers te paard. Met die elite-eenheid is hij erbij wanneer Napoleon Rusland binnenvalt. Zijn dagboek is het ontnuchterende relaas van een uitputtende veldtocht. Want dag na dag wordt duidelijker dat de geplande triomftocht helemaal anders uitdraait. Door de sneeuw trekken Arnout en Jasper weg uit Moskou. Ze volgen de route van het leger van Napoleon dat verslagen de aftocht blies. Ze ontmoeten een oude kolonel met een bijzonder verhaal, doorkruisen ondergesneeuwde slagvelden, maar komen weer op temperatuur door een warm Kozaks onthaal.

Stem: Nico Sturm

'De Helden van Arnout', vanaf maandag 28 augustus om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2017: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers