Nieuwe reeks '4 x 7' op Canvas

zaterdag 28 oktober 2017

4 documentaires van 7 minuten per aflevering, inhoudelijk en vormelijk heel verscheiden, gemaakt door een al even bont gezelschap van regisseurs en met als rode draad de fascinatie van de makers voor hun onderwerp. Dat is '4 x 7' in een notendop, ook in de derde reeks die voortaan wordt uitgezonden zondagavond.

De makers van de documentaires zijn opnieuw een mix van bekende namen, zoals Frank Van Passel, Nathalie Basteyns, Phara de Aguirre; mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, zoals Eva Küpper, Vana D’Alcantara en Dimitri Van Zeebroeck; en heel wat jong talent, zoals Ilona Dumoulin en Diego Nurse.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen toont Sofie Peeters in The Road to Motherhood waarom een bevalling niet altijd rozengeur en maneschijn is. In What Happened to You John? gaat Isabel Junius na waarom haar vroeger Ierse vriend John op het verkeerde pad is geraakt. Leander Verdievel portretteert in TAC een plaatselijke autopiloot die tot het uiterste gaat in de Tieltse autorally. En Ilona Dumoulin maakte met Brief aan mijn broer een heel persoonlijke documentaire over de zelfmoord van haar broer Floris.

'4 x 7' is een initiatief van Canvas en productiehuis De Chinezen, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Aflevering 1 – zondag 29 oktober

Sofie Peeters: The Road to Motherhood
Er wordt vaak verteld over de roze wolk na een bevalling, over het pure gelukzalige gevoel dat de kersverse moeder overvalt. Maar de bevalling van Sofie Peeters verliep helemaal niet zo vlot en de befaamde roze wolk bleef uit. Sofie had het gevoel dat de geboorte van haar dochter in de kraamkliniek heel gemedicaliseerd, geforceerd en routineus gebeurde. Ze ging op onderzoek en ontmoette heel wat moeders die ook zo’n minder fijne ervaring hadden gekend. In The Road to Motherhood vertellen drie van die vrouwen over hun bevalling, waar ze zelf veel te weinig deel van waren, waarbij dingen boven hun hoofd werden beslist en hun kind als een klinisch product op de wereld werd gezet.

Sofie Peeters maakte in 2012 furore met haar afstudeerproject Femme de la rue, een documentaire over dagdagelijkse seksuele intimidatie van jonge vrouwen op straat in Brussel. Later werkte ze als regisseur voor 'Koppen' en 'Iedereen Beroemd' en momenteel als videoreporter voor De Standaard Online.

Isabel Junius: What happened to you John?
In haar studententijd in Leuven was Isabel Junius goed bevriend met John, een Ier die er filosofie studeerde. Na zijn studies in Leuven verloren ze elkaar uit het oog. Jaren later ging Isabel al googelend op zoek naar informatie over haar vroegere vriend. Wat ze toen ontdekte, deed haar schrikken. De intelligente, grappige en veelbelovende jongeman bleek in de criminaliteit te zijn beland. Ze ging hem opzoeken in Dublin om zijn verhaal te horen. Het resultaat zien we in What happened to you John?

Isabel Junius is documentairemaakster bij Canvas, maar daarvoor werkte ze ook als reporter en (eind)redacteur voor Ketnet, Eén en NCRV. Voor Canvas maakte ze de eerder dit jaar uitgezonden reeks Weduwen na de val, met Peter Verlinden. Daarnaast werkte ze onder meer ook mee aan 'Publiek Geheim' en Triq Slama Mohamed, Reis in vrede, een tweeluik over de Marokkaanse Antwerpenaar Mohamed Zoubir Abdeslam, een pionier binnen de Marokkaanse migratie van de jaren ’60.

Leander Verdievel: TAC
De TAC is de Tieltse Automobielclub. De jaarlijkse TAC-rally is wereldberoemd in Tielt en wijde omgeving. Naast topracers doen er ook altijd amateurploegen mee. Leander Verdievel is afkomstig uit Tielt en gaat al van kleins af naar de rally. Hij is vooral gefascineerd door de amateurpiloten, mannen die met onvoorstelbaar veel goesting achter het stuur van hun auto kruipen. Helaas zijn die amateurs met uitsterven bedreigd. In TAC maakt hij een portret van zo’n typische deelnemer vol passie en overgave voor de sport.

Leander Verdievel is een West-Vlaming die geamuseerd naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar televisie over maakt. Het voorbije jaar schreef hij de fictiereeks 'Gevoel Voor Tumor', die in 2018 op Eén te zien is. Voordien maakte hij reportages voor heel uiteenlopende programma’s zoals 'Iedereen Beroemd', 'Man Over Woord' en 'Zonde van de Zendtijd'.

Ilona Dumoulin: Brief aan mijn broer
De broer van Ilona Dumoulin stapte enkele jaren geleden uit het leven. Zijn bed was netjes opgemaakt en hij had er enkele voorwerpen op gelegd die antwoorden moesten bieden op de vraag waarom hij die keuze had gemaakt. In de documentaire Brief aan mijn broer toont Ilona hoe haar moeder, vader en zijzelf ieder op hun eigen manier omgaan met het verlies, en hoe ze de herinneringen proberen te bewaren en te koesteren.

Ilona Dumoulin maakte een heel erg persoonlijk eindwerk als afstudeerwerk voor het Ritcs. Haar documentaire voor '4 x 7' is hermontage van die film. Sinds kort werkt Ilona voor 'Iedereen Beroemd', meer bepaald aan de rubriek De stamboom.

Kort en goed
'4 X 7' brengt documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Het zijn telkens dwingende verhalen die de regisseurs om een of andere reden moéten vertellen. Het gaat over dingen die hen intrigeren, ontroeren, inspireren of ergeren. De vorm waarin die verhalen worden verteld is documentair, maar zonder vast format.

Zo worden die korte verhalen telkens een expressie van de makers zelf, van hun verhaal én hun manier van vertellen. Elke maker krijgt maar één kans om een documentaire te maken voor 4 x 7. Het zijn allemaal andere namen dan in de vorige reeksen. Het moet dus meteen goed zijn, én kort. Zo'n 7 minuten-documentaire biedt een regisseur de mogelijkheid zich als maker te onderscheiden. In de beperking toont zich ten slotte de meester.

Elk verhaal wordt voorafgegaan door een korte inleiding door de makers zelf, waarin ze aangeven waarom ze deze film moesten maken. Die inleiding verduidelijkt hun motivatie en zorgt voor een snelle omkadering van het verhaal.

Diversiteit
Er zijn zeven nieuwe afleveringen met in totaal dus 28 documentaires van evenveel regisseurs. De diversiteit die daaruit voortvloeit, vormt mee de kracht van het programma.

In de achtste aflevering mogen Bent Van Looy, Alicja Gescinska, Michaël Pas en Kathleen Cools hun persoonlijke keuze maken uit die 28 nieuwe documentaires.

Voor Canvas is '4 x 7' een gelegenheid om het enorme potentieel aan audiovisueel talent in Vlaanderen te laten floreren: zowel mannelijke als vrouwelijke reporters, autochtoon of allochtoon, met aandacht voor gevestigde waarden en aanstormend talent. Het is dé manier om het documentaire genre op een permanente manier in het daglicht te stellen.

Doc 7
De vier reportages samen vormen het wekelijkse magazine, als geheel te zien op Canvas en vrtnu.be. Daarnaast krijgen de afzonderlijke documentaires een plaats in het online-luik Doc 7 op canvas.be. Daar zijn alle reportages samengebracht, ook die van de eerste twee reeksen. Je kan ze opzoeken en (her)bekijken op titel en op datum.

'4 X 7', vanaf zondag 29 oktober om 22.00 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers