Vrijdag is 'Paradise City' in Belfast, Noord-Ierland

donderdag 10 oktober 2019
Foto: Canvas - © VRT 2019

Belfast heeft een hip en trendy centrum, maar in andere wijken roepen muurschilderingen met gewapende mannen nog altijd de gespannen sfeer van de burgeroorlog op: 'The Troubles', zoals het aloude conflict tussen katholieken en protestanten ter plekke eufemistisch wordt genoemd.

Het Brexit-referendum in 2016 legde de nog altijd bestaande ideologische tegenstelling bloot: 88 procent van de katholieken heeft tegen een uitstap uit de Europese Unie gestemd, 66 procent van de protestanten voor. Het conflict was in de voorbije 50 jaar zo dominant aanwezig in het dagelijkse leven dat het veel artiesten heeft geïnspireerd, van U2 (Sunday Bloody Sunday) over The Cranberries (Zombie) tot Simple Minds (Belfast Child).

Mario Goossens praat met Joby Fox over de kracht van de muziek in die omstandigheden. Fox groeide op in een arbeiderswijk in het katholieke West-Belfast. Hij noemt het een openluchtgevangenis. Hij stond op het punt om bij het IRA te gaan, maar werd naar eigen zeggen gered door de muziek. Eind jaren tachtig richtte hij een band op, Energy Orchard, waarmee hij een hit scoort in de UK met als titel 'Belfast'.

Mario ontmoet ook Terri Hooley, een kind van de hippietijd die de Troubles vanaf 1969 aan den lijve ondervond. Terri begon de platenwinkel en later de platenmaatschappij Good Vibrations. Hij lag aan de basis van het succes van The Undertones en groeide uit tot 'the godfather of Belfast punk'.

Een vaste klant in de platenwinkel van Terri Holey was Andy Crains. Samen met drummer Fyfe Ewing en bassist Michael McKeegan vormde hij de populaire band Therapy?. Andy en Michael spelen intussen meer dan dertig jaar samen, een protestant en een katholiek die zelden of nooit over religie praten.

Toen ze 16 was, zag Marie Lacey hoe haar vriendin voor haar ogen werd doodgeschoten.  Maar Marie liet zich niet meeslepen. Ze wil mensen verenigen. Daarom richtte ze in 2009 het Belfast Community Gospel Choir op, het eerste en enige multiculturele koor in Noord-Ierland. Niet alleen protestanten en katholieken zijn er welkom, elke kleur, religie of afkomst mag auditie doen.

'Paradise City', vrijdag 11 oktober om 21.20 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers